Темата с Конгреса за избор на президент на БФС набира все по-сериозна сила. По-рано през деня Борислав Михайлов обяви, че Конгрес ще има в края на януари или началото на февруари, като изрази желание да се кандидатира за трети мандат. Настоящият шеф на футболната ни централа обвини Христо Порточанов, че заради негови жалби се забавя насрочването на дата на Конгреса.

Думите на Михайлов по повод забавянето на Конгреса от днес бяха: “Аз като президент и Изпълкомът спазваме законите в страната. Нищо не зависи от нас, така че чакаме решението на съда. Когато съдът впише или отпише сегашния или предишния Изпълком, на който толкова се надява един господин, който подава жалбите (б.р. - има предвид Христо Порточанов)...Заради него е забавен конгресът. Ако не беше, сега щяхте да говорите пак с мен."

Всъщност, истината е, че съдът се произнесе още през юли – Изпълкомът е нелегитимен, а решението трябваше да бъде вписано веднага. Тогава щеше да бъде събран законно избраният Изпълком, който да определи дата за Конгреса. Но и до днес това не е факт, така че думите на Михайлов не са точната истина.

Христо Порточанов пожела право на отговор по повод актуалната ситуация. Още преди няколко дни Агенция БЛИЦ информира, че бургаският бизнесмен е внесъл жалба до пет институции, включително главния прокурор за неизпълнение на съдебно решение.

Единствено в БЛИЦ вижте въпросите, които Христо Порточанов е задал на институциите в България:

1.Защо до настоящия момент решението на съда все още не е вписано в съда?

2.Предприети ли са действия за вписване на решенията от въпросното дело?

3.Ако не, защо отговорното лице не е предприело тези действия?

4.Получава ли някой облаги от забавяне вписването на решението по фирменото дело? Кой?

5.Нарушени ли са законово установени срокове за обявяване на обстоятелства по партидата на БФС?

6.Могат ли тези действия да бъдат отлагани във времето?

7.При положение, че решението на ВКС е факт (без право на обжалване) има ли право изпълняващият длъжността "президент на БФС" да взема решения?

8.Има ли сключени договори от страна на БФС след влизане в сила на решение на Апелативния съд София? С кого и от кого са сключвани? Какъв е предметът на тези договори? Валидни ли са същите?

9.Кога ще бъде свикан Конгрес на БФС?