Сръбският тенисист Новак Джокович спечели след драматичен обрат срещата си с белгийския представител Оливие Рошу от първия кръг на "Уимбълдън" - 4:6, 6:2, 3:6, 6:4, 6:2. Това бе най-късно завършилият мач до момента в историята на турнира, като последният удар бе направен в 22:58 часа местно време (00:58 часа българско). Така бе засенчена миналогодишната победа на Анди Мъри над Станислас Вавринка от Швейцария с 19 минути.

Сблъсъкът между Джокович и Рошу продължи 231 игрови минути. Сръбският тенисист изоставаше с 1:2 сета към 22:30 часа българско време в навечерието на лятното слънцестоене. Тогава дойде и решението на рефера, че тенисистите не разполагат с достатъчно естествена светлина за игра и нареди едва второто разгъване на струващия 100 милиона лири подвижен покрив. След 45 минути прекъсване двамата се завърнаха на централния корт и подновиха играта на изкуствено осветление.

Прекъсването оказа положително влияние върху играта на сърбина и с 12-ия си пробив в мача той взе ранна преднина в четвъртия сет. Джокович направи всичко да избегне трета четвърта загуба от Рошу в последните пет сблъсъка между двамата и въпреки спасените от белгиеца три брейкпойнта в края на сета Джокович изравни резултата. Петият гейм на последния сет се оказа решаващ. В него сърбинът проби, за да поведе с 3:2 и в крайна сметка запази аванса си и затвори мача две минути преди задължителното законово прекъсване на всички спортни дейности на територията на "Ол Ингланд Клъб". /БЛИЦ