Бившият футболист на Сливен Васил Велев през ноември успя да осъди "войводите" и трябва да получи 19 120,80 лева плюс лихва от близо 1000 лева. 27-годишният халф говори пред БЛИЦ за Йордан Лечков и престоя си под Сините камъни.

- Васко, снощи г-н Йордан Лечков те нападна пред БЛИЦ, обвинявайки те, че с нищо не си допринесъл за Сливен, а претендираш за пари. Какъв е коментарът ти по този въпрос?
- Най-лесно е да ме напада. Благодаря ви, че най-после някоя медия се сети за мен. Навсякъде давате думата само на Лечков. Аз не искам да му отвръщам. Уважам го много като име, като футболист, но не и като ръководител. Бие се в гърдите, че клубът му е най-изряден от всички в България. А сметките са му блокирани. Осъдих ги през ноември и си чакам парите, които съм си заработил. Блокирал съм сметките на Сливен в 22 банки. Той сам се издаде, че е получил 100 000 лева от ЦСКА. Искам да попитам как са ги превели, след като съм блокирал сметките и в касата на клуба няма нито лев. Излиза, че Лечков е прибрал парите на ръка.

- Получи ли 19-те хиляди, за които си ги осъдил?
- Нито една стотинка не съм получил! Още си чакам парите. И са длъжни да ми ги дадат. Най-лошото е, че всички от Сливен се крият от мен. Не исках да стигаме до съд. Но те сами са си виновни.

- Не пробва ли да откриеш Йордан Лечков и да се разберете като разумни хора?
- Пробвах, отидох на място, за да говорим и да се разберем. Увериха ме, че при първото плащане от ЦСКА ще си получа парите. Това обаче все още не се случва. Аз продължавах да ги търся, те не ми отговаряха. Щях да постъпя коректно с клуба, все пак бял хляб съм ял там. Но какво се оказа? Не съм вкарвал голове и заради това не заслужавам пари. Никъде в договора ми не беше написано, че ще получавам заплата, само ако бележа. И г-н Лечков все излиза с това оправдание. Илия Илиев и Явор Въндев също не вкарвали и заради това не трябвало да вземат пари. Ама и те го осъдиха. Засега само ние тримата се осмелихме да го направим. Не знам защо и другите момчета не го съдят, след като и те имат да получават пари.

- Някой от Сливен заплашвал ли те е?
- Не, никога не са ме заплашвали. Очаквах да ми се обадят, но никой не го стори. Дори се опасявах, че може да изкарат, че аз имам да давам пари на клуба, че съм играл там. На Окръжния съд в Сливен обаче им прави чест, че не се повлияха от името на Йордан Лечков и уважиха искането ми.

- Колко време не получаваше заплата и колко общо ти дължи Сливен?
- 8 заплати и 9-10 премии. Премиите съм ги отписал, дал съм ги за благотворителност. Чудно ми е защо постоянно г-н Лечков се бие в гърдите и казва, че Сливен бил най-изрядният клуб. Той явно е човек, който не може да падне по гръб.

- А как живееше тогава в Сливен?
- Не ме питай. Жалка картинка беше. Оставиха ме гладен като куче през лятото. Наистина в Сливен е сомалийска приказка. Мажех филии с лютеница. Радвахме се, че ни вземаха на лагер, тъй като там са длъжни да ни хранят. Благодарен съм на Дуци Симонович. Той нарочно измисляше разни лагери, влизаше ни в положението. Така поне се хранехме. Бях на квартира в Сливен, нямах пари да я плащам. Аз съм от София, родителите ми не са милионери. Разчитам на парите от футбола. А в Сливен нищо не изкарвах. Преди повече от година бихме "Левски" с 1:0. Само един банкет имахме, нито лев не сме взели. А и това ни беше последният банкет. Последните месеци даже си плащахме храната. Бяхме роби на Лечков. Чувам го, че сме били прости. Много се извинявам, че не съм играл в Бешикташ и Марсилия, не сме неговата класа. Наистина го признавам като футболист, но не става за ръководител. За мен тези 19 хиляди лева са много пари. Заради тях си лишавам семейството. Той като не знае кой е Васил Велев, нека да види договорите. Възмутен съм, че показвам документите, а той се обръща и казва, че Сливен е най-коректния клуб. Все за базите говори, но нека плаща заплатите на футболистите и да не ги държи гладни. Когато документите говорят, и боговете мълчат. Много малко футболисти се осмеляват да говорят истината.

- Колко време беше в Сливен?
- Близо 2 години. За 6 месеца се бях върнал в Локомотив (Стара Загора), като преотстъпен, тъй като в Сливен не получавах шанс. Когато се върнах треньор беше Деян Петков.

- Ще успее ли Сливен да запази мястото си в "А" група?
- Пожелавам им го, въпреки че не ме интересува бъдещето на Сливен. Много искам всичко при тях да е ОК. Хората от града го заслужават. Но те са ограбени футболно. Желая им да останат в "А" група, но по този начин няма как да станат нещата. Само вижте каква селекция правят. Вземат играчи от отбори, които ги няма на футболната карта.

- А сега доволен ли си във Видима-Раковски?
- В Севлиево хората са доста здраво стъпили на земята. Парите са много по-малко, но са нормални за стандартен начин на живот. Навсякъде има забавяне, но тук гледат да изчистват дълговете си. Хората във Видима го правят, гледат да бъдат точни, няма нищо общо с грандоманщини, каквито бяха в Сливен. То не бяха Лига Европа, не бяха чудеса. И В Севлиево хората имат база, но не го тръбят като г-н Лечков. Никой не се изхвърля, работи се доста професионално. А и тук ни хранят, което е най-важното. Много е хубаво в Севлиево, няма нищо общо с това при Лечков. Не искам да му отвръщам. Аз ще го изненадам с това, че съм умен футболист. По-умният винаги отстъпва. Надявам се, че държавата ще направи така, че да си получа парите, които съм заработил. Не съм бил вкарвал голове. Защо тогава ме взе в Сливен? Щом не съм ставал, да не ме бяха привличали. Наистина много уважавам Лечков като футболист. Но не трябва така да третира всички като роби.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ