Треньорът на Пирин Костадин Ангелов е оптимист за бъдещето на благоевградския клуб. Младият спец е убеден, че футболистите му осъзнават какво значи да защитават емблемата на "орлетата" и не поставя под съмнение оцеляването на отбора в "А" група. Ангелов говори пред БЛИЦ за случващото се в Пирин.

- Г-н Ангелов, вчера изиграхте седмата си контрола за тази зима и записахте четвърта победа. Доволен ли сте от показаното от възпитаниците си?
- Доволен съм, радва ме това, че побеждаваме. Но е по-важно да записваме победи в първенството. Благодарение на успехите в контролите футболистите си изграждат манталитет на победители, което ме радва. На момента си доволен от играта ни, но имаме слабости. Постоянно има върху какво да работим.

- Младите нападатели Благой Пасков и Веселин Стойков се разписаха вчера при победата с 2:1 срещу Видима-Раковски. Те ли ще водят атаката през пролетта?
- С Пасков се разделяме, отива в Чавдар (Етрополе), желая му успех. Много разчитам на Веско Стойков. Дано вкарва голове и в официалните мачове.

- Ще го бъде ли Пирин през пролетта?
- При положение, че във финансово отношение всичко е наред, ще го бъде.

- Как ще изчиствате задълженията, за които Емил Наков вече съобщи, че са набъбнали до почти 800 000 лева?
- Това не е моя работа. Има ръководители, те движат тези неща. Дано положението се оправи. Силно се надявам на това. Иначе аз гледам да си върша моята работа.

- Сигурно и вие имате да получавате заплати, колко пари чакате?
- Наистина имам да вземам пари. Това обаче не ме притеснява. Надявам се един ден, че ще си получа това, което съм заработил. Аз обаче трябва да си ги взема, ако си свърша добре работата. Засега мисля, че не се справям. Класирането не ме задоволява, което значи, че не си върша работата, както трябва. Мястото на Пирин не е в дъното на таблицата. Надявам се през пролетта да успея да постигна резултати.

- Доволен ли сте от селекцията до момента, при положение, че не разполагате с финансови средства и привличате само свободни агенти?
- Винаги може да се желае още. Всеки треньор е нормално да е претенциозен и да иска най-доброто. Даже и Жозе Моуриньо не е доволен от селекцията в Реал (Мадрид). Има още едно-две имена, които искам. Ще бъда щастлив, ако дойдат в Пирин.

- Кои са тези играчи?
- Познати играчи са.

- Единият Крум Бибишков ли е?
- Да, той е единият. В процес на изчакване сме с него, тъй като има някакви предложения от чужбина. Ако не си уреди трансфер зад граница, остава в Пирин. Той от известно време тренира с нас. Доказан нападател е и мисля, че ще ни помогне през пролетта.

- След края на есенния полусезон ви напуснаха доста футболисти. Не направихте ли опит да ги задържите?
- Направих, даже доста опити. Сега има голяма вероятност Митко Воденичаров да се завърне. Много държа на него, вече няколко пъти му го казах. По мое настояване, по мое убеждение, по моя инициатива, се опитвам да го върна. Надявам се да оцени жеста. Футболистите, които останаха в отбора, доказаха, че не са наемници и парите не са най-важното за тях. Показаха, че истински обичат Пирин.

- Много ли се молихте на Воденичаров, за да го убеждавате да се върне в Пирин?
- Не се моля на никого. Явно успявам да убеждавам хората.

- Разбирате ли се с Емил Наков и той ли е човекът, който може да спаси Пирин?
- Отлично се разбирам с него. Все пак той ми е шеф. Ако не се разбираме, нещата няма да вървят.

- Той какви цели ви е поставил за пролетта?
- Нямаме високи цели и няма как да имаме, при положение, че положението при нас не е никак добро. Най-важното е да оцелеем. Аз обаче съм максималист и искам повече. Ако отборът има облик, той сам ще усети, че е силен и ще започнем да гоним по-високо класиране. Така че моята основна цел е да създам искания от мен облик.

- Друг път работили ли сте в подобна тежка ситуация, каквато е сега в Пирин?
- Свикнал съм с трудностите. И в "Ботев" беше подобна ситуацията. Когато поех отбора казах, че няма да позволя да изпадне. Тогава всички ми се смееха, а видяхте какво стана.

- Имате ли подкрепата на феновете на Пирин и как ще коментирате непрестанните атаки на част от тях, както и на т.н. групировка Г-15, срещу Емил Наков?
- Демократична страна сме. Всеки има право да си изказва мнението. Както много хора не харесват Наков, така някои от тях не харесват и мен. Ако ми беше болно, че не ме обичат, досега да се бях самоубил 12 пъти. Не съм убеден, че който и да е треньор, е обичан от феновете на отбора си. Основното нещо при привържениците е любовта към клуба. Аз виждам, че любовта на нашите фенове към Пирин е много голяма. Надявам се резултатите да ги накарат да обичат повече отбора, не държа да ме обичат. Важното е футболистите да правят така, че да ги радват.

- Какво бихте им обещали?
- Не съм длъжен да им обещавам каквото и да е. Аз вярвам в нещо и го казвам съвсем искрено.

- Някога обмисляли ли сте вариант да си тръгнете от Пирин? Не ви ли е писвало на моменти?
- Никога дори и през главата не ми е минавало да си тръгна от Пирин, въпреки всичко, което се случва с отбора. Бях готов да спя на стадиона, и още съм готов да го правя.

- От напусналите Станислав Костов и Благой Макенджиев ли най-много ще ви липсват?
- Това са две момчета, които тепърва ще се доказват. Направиха добър ход, преминавайки в ЦСКА, въпреки че на мен не ми е приятно. На ЦСКА и "Левски" обаче няма как да се откаже. Ще се радвам, ако съдът постанови да се върнат. Дори и да спечелим делото обаче, те няма да имат мотивация да играят за Пирин.

- Други двама титуляри от есенния полусезон - Зоран Златковски и Георги Георгиев, преминаха в Лудогорец (Разград)...
- Желая им успех и ги чакам в "А" група. Там обаче ги чака Пирин.

- Преди да поемете Пирин бяхте на работа в Индонезия. Разкажете нещо повече за престоя си там?
- Близо година бях там. Не съм очарован нито от държавата, нито от футбола. В моя отбор нямаше българи.

- Как се стигна до варианта да поемете отбор от Индонезия?
- Съвсем случайно станаха нещата. Президентът им е мултимилиардер. Аз бях в "Ботев", когато той е успял е чрез някакъв човек да се добере до мен. Обади ми се и ме покани. Аз му казах, че ще трябва да изчака до края на сезона. Реших да експериментирам и отидох в Индонезия. Все пак това е опит. Можех да остана още там, но целта ми беше да се върна в България. Искам да се развивам като треньор. Усетих, че в Индонезия това не може да се случи. Иначе от финансова гледна точка бях много доволен. Получавах 4-5 пъти повече, отколкото тук в България. Бях взел и семейството си при мен. Спокойно изкарвахме месеца с 500 долара. Дори можехме да си позволим постоянно да се храним в ресторант. Стандартът в Индонезия е много нисък.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ