Икономическият живот страда заради застоя в тази сфера на Запад. Едно предприятие не е затворено заради коронавируса в България. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия. 

"Тези неща дадоха отражение. Мерките в страната ни бяха по отношение на ресторантите, моловете и сладкарниците. Пускаме ги, за да се напълнят с преживелите вируса хора", заяви той. 

"Въздухопроводи вкарващи въздух от едно помещение в друго са опасни. Точно тези, които въртят въздуха в едно помещение, не би трябвало да функционират в момента из моловете или където и да е", заяви професорът. 

По думите му се прави анализ мол по мол. "В РЗИ има специалисти, които няма да допуснат в България от едно помещение, в което има хора, въздухът да отиде в друго помещение, където също има хора", смята експертът. 

На въпрос дали, ако виросуносител премери дреха в мола, а след това я премери друг, може да се зарази с коронавирус, Кантарджиев отвърна:

"Обвинявахме преди само повърхностите. Преди две седмици се доказа, че материята също може да поддържа няколко часа вируса. След проба на дрехата, трябва да има напръскване със спирт или дезинфектант, който няма да увреди тъканта". 

"Всеки мол може да си позволи 100-на лева за една UV лампа. Като се пробва дреха, да се сложи пред нея за няколко минути", заяви професорът. 

"Витамин Д е много важен - 15 минути къси ръкави и къси панталони на слънце са напълно достатъчни човек да се зарази с витамин Д", смята Кантарджиев.
 

"Опасно е в самолет, когато някой кашля и върху него работи климатичната инсталация. Тогава свежият въздух става носител на заразата, която отива към хората", предупреди експертът. 

"Много се говори за лечение с газове и с какви ли не препарати. Азитромицин или хлорохин  - помолихме Министерството на здравеопазването (МЗ) за анализ по темата. Те свършиха много работа", поде той и продължи:

"Първо, когато имаше голям дефицит по света на хлорохин, докарахме субстанция. БулБио направи разфасовката и в момента може да ползваме протокола, който е приет в Западна Европа." 

"В момента това е най-доброто и доказано средство срещу коронавирус. Работим само с утвърдени лекарства иначе винаги може да чуете, че утре нашите учени ще направят ваксина, но всъщност тя се прави бавно", каза той. 

"Народът ни разбра, бе. Това е най-важното - да убедиш интелигентните хора, че това наистина е опасно. Лошият сценарии хайде да не ни се случи. Нека Господ ни помага и ни даде сухо и горещо време, за да не му е комфортно на вируса. Нека продължат да ни подкрепят хората", завърши проф. Кантарджиев.