Не се очаква буря в ГЕРБ след конгреса. Най-важното нещо ще бъде гласуването на оставката на Цветан Цветанов от всички партийни постове. Това каза политическият анализатор Георги Харизанов във връзка с утрешния конгрес на партията. 

„Обновлението на партията и смяната на областните координатори не е еднократен акт, а процес”, обясни той, цитиран от Фокус.

От страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се очаква нова доза самокритика и изостряне на вниманието към поведение и упражняване на политиката по места. 

„За пореден път ще стане ясно, че ПП ГЕРБ няма конкуренция на политическия терен в България в момента. От една страна това е добра новина за партийния актив, които на поредни избори свърши много работа. От друга страна обаче това е изключително задължаващо и носи огромни отговорности, защото когато партията се солидаризира с цялата държава, тя автоматично става виновна и за всеки един проблем. Който не може да посрещне тези стандарти, ще престане да бъде част от политиката. Процесът с излизането на Цветан Цветанов от ГЕРБ ще се ускори, защото не е тайна, че той имаше своите фаворити“, обясни Харизанов. 

Според него в ГЕРБ не предстои чистка. По думите му лидерът на партията Бойко Борисов е наясно, че чистката в навечерието на местните избори не е най-добрата стратегия.

Политическият анализатор обясни обаче, че ще има промени в партията, защото стилът се задава от фигурите в редиците й и тяхното поведение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!