Константин Малофеев и Леонид Решетников, които получиха забрана да посещават България за срок от 10 години, споделят идеята за възстановяване на Руската империя. Тази идеология има съвсем конкретни стъпки. Това обясни пред БНТ журналистът и анализатор Асен Агов.
 
„Малофеев беше много активен в анексирането на Крим към Руската федерация, той стои зад това Русия да обяви санкции на вноса на хранителни продукти от ЕС, включително от България, за да може да продава своите продукти на цени, които той избира в Русия. Така че той спечели от руските санкции“, каза Агов.
 
„Малофеев поддържа много тесни връзки с крайна десница в Европа, събира ги често във Виена, в един скъп замък“, добави той.
 
„Няма никакво съмнение, че Николай Малинов е потърсил именно него, за да се реализират идеите на тези центрове в Москва. Те искат България да бъде част от зоната на влияние на Русия, тоест да споделяме съдбата на Украйна или агресията срещу Грузия“, убеден е анализаторът.
 
Той смята, че забраната им да влизат в страната е положителна.
 
„Първоначално всички смятаха, че ГЕРБ има полза от това нещо. От друга страна си мисля, че то е насочено срещу ГЕРБ. Защото онези, които се кучат с названието „русофили“, съвсем естествено ще отидат да гласуват за кандидата на БСП Мая Манолова“, коментира Агов.
 
„Руските интереси в България не се защитават така категорично от това сдружение, което в момента е на прицел, а от много влиятелни икономически кръгове, свързани с вноса на ядрено гориво, на петрол от Русия“, смята той.
 
Според него е напълно възможно Москва да се опита да се намеси в българските избори. Той смята, че големият проблем е с киберсигурността на България.