„Конфронтацията между Русия и Запада набира скорост. Инфлацията в еврозоната доближи 10%, докато цените на енергията скочиха с 40%.

Европейските правителства отделят стотици милиони евро, за да защитят своите граждани от високите цени на газа и електроенергията. Но това не е достатъчно, за да спре нарастващото недоволство“, пише Asharq Al-Awsat .

Вълни от протести заляха много европейски страни. Цените на храните, стоките от първа необходимост, транспорта растат, а заплатите остават на същото ниво.

Нивото на европейския песимизъм се повиши заради поредното отлагане на срещата на лидерите и членовете на правителствата на Франция и Германия.

„Има известно напрежение между двете страни основателки на Европейския съюз. Отлагането на срещата между френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, чиито отношения така или иначе не могат да се нарекат топли, само увеличи песимизма сред французите“, - пише авторът на статията Сосан ал-Абта (Sausan al-Abtah, سوسن الأبطح).

По мнението на автора, различията между двете страни се задълбочават. Германия вече започна да предприема едностранни стъпки, като съгласува отбранителен проект с европейските страни, а също така започна да разчита на споразумения и съюзи с малки страни от ЕС, игнорирайки Франция.

Последиците от антируските санкции показаха колко силно се разминават интересите на двете съседки. Освен това десните партии не пропуснаха да се възползват от ситуацията.

„Рейтингите на германския канцлер Олаф Шолц и неговата партия паднаха до рекордно ниски нива. Но популярността на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ продължава да расте“, обяснява Сосан ал-Абта.

А във Франция на предишните президентски избори Марин Льо Пен беше на една крачка от президентския пост и може и да спечели следващите.

В Италия победи лидерът на дясната партия "Братя на Италия" Джорджа Мелони, която иска ЕС да се оттегли от глобалния пакт за миграцията и да върне бежанците в техните страни.

„Ако Марин льо Пен спечели във Франция, партията „Алтернатива за Германия“ дойде на власт в Германия, унгарският премиер Виктор Орбан бъде преизбран за нов мандат и Шведските демократи отново спечелят, тогава ще станем свидетели на формирането на нова Европа.

Всяка европейска държава ще установява отношения с останалия свят в съответствие с националните си интереси. - прогнозира Asharq Al-Awsat.

Всевъзможните кризи, свързани с недостига на газ и петрол, - това са най-лошите последици, които европейците са преживели поради украинския конфликт.

Представителят на ЕС Жозеп Борел признава, че основният проблем е липсата на обща стратегическа култура.

„Ние, европейците, виждаме света по различен начин. Нямаме обща стратегическа култура. Имаме нужда един от друг. От съществено значение е всяка държава-членка на Европейския съюз да реагира на възникващите заплахи. - каза той.

Германия вече не се интересува от Франция, нито от т.нар. сдържащо партньорство. Загубите са огромни, затова тя работи върху бързото възстановяване на икономиката, смята авторът.

„Европа страда и е на ръба на разцепление, а мечтата й за единство се срива. Причината за това е конфронтацията между онези, които искат края на ЕС; тези, които работят за рестартирането му, като Германия; и тези, които се опитват да закърпят старата му версия." – обобщава изданието.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук