Необичайно за нашите географски ширини червено северно сияние успяха да наблюдават в неделя вечерта голяма част от българите, включително и в района на Варна.

Обичайно, полярното северно сияние е привилегия за наблюдение на хората в Скандинавието, северните части на Канада, Гренландия, Съединените щати и въобще всички, които живеят близо и отвъд Арктическия кръг.

В България до момента единствените данни за подобно сияние са от 1954 г., но няма снимки.

Освен в България, сиянието е наблюдавано още е райони на Унгария, Румъния, Украйна и още няколко страни от Източна Европа.

Освен, че е необичайно подобно явление за България, рядко срещан е и цветът му – наситено кървавочервено.

Причината за цвета е ... кислородът в атмосферата, посочва 16-годишната Калина Цонева, която е сред младите надежди в астрономията и един от кръжочниците в Обсерваторията във Варна вече осма година. Калина е участник в подборите за Националния отбор по астрономия, а от тази учебна година тя е част и от ученическото предаване на Радио Варна "Свободен час".

"Наблюдаваме това явление заради усилената слънчева активност, понеже имаше изхвърляне на плазма от слънчевата корона на 3 ноември, която този път е насочена в посоката на Земята. Това предизвиква т. нар. "магнитна буря", което е просто промяна в магнитното поле на Земята на някои места", поясни Калина Цонева. 

Тя уточни, че не е правилно да наричаме това сияние полярно, защото... в момента не се намираме на полюса. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук