Световната банка обяви, че ще са нужни 411 млрд. долара за да бъде възстановена Украйна. Нужен е посредник за тези средства, които ще бъдат дарени предимно от Европейския съюз, САЩ и Международния валутен фонд. ЕС вече е обещал над 100 млрд, МВФ също подобна сума, пише Труд.

Посредникът вече е ясен - фирмата Блекрок. Фирма, за която малко хора знаят. Фирма, която притежава близо 9 трилиона долара активи, над два пъти повече от БВП-то на Германия. По случайност Блекрок е фирмата, която стои зад повечето инвестиции за зелени политики и ЛГБТ права.

Историята на сенчестата фирма обаче започва още преди около 15 години.

2008 година е, светът се тресе от финансовата криза и администрацията на САЩ се чуди как да спаси своята икономика - ако големите банки фалират, настъпва финансов апокалипсис. На сцената, като супергерой от филм на Марвъл, се появява той - Лари Финк.

Елитът във Вашингтон вижда възможност да спаси кожите си и дава на Лари да управлява милиарди, трилиони долари да спаси големите банки и да доведе до резултата на финансовата криза - парите са взети от хората, банките са спасени, мениджърите си приписват бонуси, 1 единствен банкер е арестуван, въпреки огромни доказателства за измама и абсурдни практики. 

По случайност се оказва, че Лари е човекът, който също така е измислил същият финансов инструмент, който до голяма степен води до финансовата криза.

2020 година е, появява се нов вирус в Китай, който заплашва да зарази целият свят. Пандемия е обявена от Световната здравна организация, финансовият пазар отново се тресе от състоянието на икономиката, а корпорациите натрупват дългове. Правителството на САЩ, този път по-нахално, решава да изкупи техният дълг. 

Кой наема правителството да свърши тази работа? Нашият герой Лари Финк, който отново се оказва човекът с решение. По случайност, САЩ изкупува дълг на фирми, които неговата компания Блекрок притежава. Тоест, на Лари се дават пари от данъкоплатците за да ги плати…на себе си.

И все още по-голямата част от света въобще не знае кой е Лари Финк или неговата фирма Блекрок. 

А питали ли сте се някога - защо се пробутват ЛГБТ ценности и гигантски инвестиции за “зелена” политика, въпреки, че очевидно не се харесват на хората? Защо прайда дори в София изглежда като състезания на Формула 1 с плакати с десетки спонсори? 

Отговорът всъщност е много по-прост, отколкото сте подозирали - защото Блекрок са решили така и притежават света, така че тяхното решение е закон. 

Инвестиционната фирма вече притежава активи на стойност над 9 трилиона долара. Това са 9,000,000,000,000 долара. За сравнение Германия, 4-тата най-богата икономика в света и най-богата в Европа, има около 4,2 трилиона долара БВП.

Тоест - цялата икономика на Германия за 1 година дори не достига половината от стойността на Блекрок. За друго сравнение - ако вземем 300-те най-големи пенсионни фонда в целия свят, те притежават 6 трилиона долара активи или само 2/3 от стойността на Блекрок.

Как Блекрок пробутва ЛГБТ ценностите и климатичния активизъм

Блекрок притежава огромен брой от акциите на големите фирми в света. Със своят дял те контролират финансови потоци към корпорациите. По традиция, една инвестиционна фирма оценява своите инвестиции по доходоносност - ако инвестираш в една фирма и тя ти носи печалба, ще инвестираш още, ще помагаш и няма да се оттеглиш от нея. Но Лари Финк решава, че трябва да се добави още един критерии - митичният ESG, на български - “Екологично, социално и корпоративно управление”. Накратко казано, ако вие искате да имате висока оценка от Блекрок, трябва да инвестирате в: 

Борбата с промяната на климата, т.е. Зелени политики

ЛГБТ правата, т.е. да участвате във финансиране на прайд паради и ЛГБТ организации

Да имате хора от различни раси и етноси във фирмата си, както и хора с различна сексуална ориентация

Схемата е много проста и работи безотказно. Ако се придържате към ценностите на Лари Финк, следвате зелените политики и подкрепяте ЛГБТ правата, финансирате им организациите и наемате хора от всички раси, етноси, ЛГБТ и какво ли още не - ще имате пари, защото ще ви се даде висока оценка. Ако не го правите - Блекрок се оттегля и проблемите стават особено сериозни.

Самият Лари Финк, вероятно опиянен от властта си, дори пише писмо към фирмите - инвестирайте в това или ще загубите подкрепата ни. 

Това е причината корпорациите да предприемат на пръв поглед странни ходове като инвестират в прайдове или наемат ЛГБТ лица да ги представляват. Някои също така правят реклами с ЛГБТ ценностите. Може да изглежда, че рискуват да загубят клиенти, но всъщност печелят инвестиции.

Лари счита, че всичко това е просто неговият начин да подобри обществото. В много интервюта той споделя, че просто иска да бъде считан за добър човек. 

Едно е сигурно - той е доказал своята способност да оцелява и търпеливо да трупа богатство. И има причина за това. Докато хората вече започват да разбират за ESG и докато ние вече започваме да пишем за това, Лари е заявил, че ще продължи да пробутва същите ценности, но ще спре да използва този термин и ще промени моделът, по който кара фирмите да инвестират в това. След години може да разберем какво е правила отново Блекрок в сенките.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук