"Реджеп Т. Ердоган притежава чудовищен административен ресурс - нещо, което опозицията не притежава. Партията на справедливостта и развитието има 11,2 млн. членове, което я прави шестата по големина в света.

Целият този партиен апарат, задвижен за изборите, представлява сила. Турците бяха изправени пред избора - дали тяхната държава да бъде суверенен играч на международното поле, или да се превърне в покорен васал на САЩ".

Това каза пред БНР международният анализатор проф. Боян Чуков.

И допълни, че за турците величието на турската държава - нещо, за което Ердоган постоянно говори, е далеч по-важно от икономиката, от битовите проблеми, от курса на лирата.

"Турците са пасионарен народ. Това не е народ със затихващи функции или такъв, който се оставя да го влачи течението. Това е народ, който се бори за своето бъдеще, за своите идеи. Това е причината да има такава висока избирателна активност".

Сюлейман Сойлу: Всеки, който подкрепя проамерикански политики в Турция е национален предател

Проф. Чуков посочи, че на тези избори Турция е направила своя цивилизационен избор.

"Страната се ориентира към Средна Азия, към тюркски хаганат. От геополитическа точка е рано и несериозно да се счита, че Турция е приела евразийския геополитически вектор и е застанала в орбитата на Русия. Ердоган използва максимално възможността да играе самостоятелно, за да се ползва от предимствата и на едната, и на другата страна".

Той допълни, че в евроатлантическата стратегия Турция се вижда като таран, който ще работи в Средна Азия и в Африка, където се сблъскват интересите на Русия, Китай и САЩ.

"Ердоган е политик с изключителни качества. Той е израснал на улиците в Истанбул, продавайки гевреци. Играл е футбол и се е борил екипно. Прякорът от младите му години е Турският Бекенбауер. Той обича Турция и е боец".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук