Нищо не съм приватизирал в живота си и не съм взимал кредити. Това заяви пред Нова телевизия дългогодишният синдикален лидер и основател на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

„Още 1990 г. на кръглата маса в СДС търсехме експерти. Тогава т. нар. Венци Коня (Венцислав Димитров) отнякъде домъкна Костов като експерт. Първата работа, която Иван е попитал, е колко е хонорарът. Ние не можехме да дадем никакви хонорари. Като разбра, че няма да получи хонорар от СДС, отиде от другата страна на масата, в българските професионални съюзи”, заяви Тренчев.

„1992 Г. излязохме с декларация, че не трябва да се допускат Костов и Пушкаров в правителството. Считахме, че СДС не трябва да комуникира с такива хора. Костов стана член на СДС, малко преди да го изберат за член на партията. Дотогава се води експерт”, добави дългогодишният синдикален лидер.

„Така или иначе стана министър и резултатите са ясни”, каза още той.

„Много са приватизационните сделки. Има добри – на западни корпорации, които дойдоха, взеха заводи... Намалиха хората като персонал, но предприятията работят, имат заплати. Има и успешни сделки, зад които стоят български компании. Всичко останало е погром”, обобщи той.

„Когато си лидер на нещо и членовете ти дойдат и кажат, че съответният директор комунист източва предприятието, нямаме друг избор освен да отидем до министъра и да настояваме той да бъде отстранен и заменен от друг. Дори се отиваше с максимално количество документи и доказателства за това нещо”, обясни Тренчев дейността на синдикатите по онова време.

„Прокопиев почти ликвидира синдикатите в „Каолин””, каза още той.