Руската противоракетна система С-400 (ЗРК) е една от най-ефективните сред съществуващите системи за ПВО, но също е уязвима, заявиха експерти американският частен разузнавателен център Stratfor.

Според специалистите, цитирани от осведомителните агенции,  масивна атака може да представлява опасност за системата за противовъздушна отбрана, ако работата на С-400 не се подкрепя от други средства за противовъздушна отбрана. 

В доклада също така се отбелязва, че обхватът на системата за противовъздушна отбрана може да достигне 400 километра, но географските условия, като планински терен например, могат да намалят ефективността на радарните възможности на тези оръжия. 

Ето защо, според Stratfor, в планините С-400 може да свали ниско летяща крилата ракета, не на разстояние от стотици километри, а само на разстояние от десетки. 

В крайна сметка специалистите на центъра подчертават, че ефективността на руските ПВО средства зависи от страната, в която те се използват и от уменията на военните оператори.

Същевременно се изброяват и проблемите на някои нови бойни системи и въоръжения на НАТО. 

Британският самолетоносач Queen Elizabeth, американският изтребител F-35 Lightning II, немската бойна машина на пехотата (БМП) Puma и невидимият разрушител от ВМС на САЩ Zumwalt са сред най-проблемната военна техника на НАТО. 

Самолетоносачът Queen Elizabeth има инциденти с наводнени помещения и няма надеждна киберсигурност на бордовото оборудване на кораба.

 Недостатъкът на изтребителя F-35 Lightning II е високата цена.

Проблемите на Puma се оказаха системата за нощно виждане, излишната бойна маса, както и уязвимостта на противотанковите оръжия и високата му цена. Г

Zumwalt пък е посочен като "ярък пример за това как прекомерните амбиции доведоха до повече от скромен резултат", споменавайки неотдавнашния срив на главната силова установка.

Превод и редакция: БЛИЦ