Енергийните експерти Явор Куюмджиев и Мартин Димитров днес гостуваха в "Плюс-Минус" и влязоха в спор заради руския газопровод:

"Ако погледнем голямата картина руският газ така или иначе ще стигне до Европа. Дали ще мине пред Украйна или Турция, България и нататък или през Турция, Гърция и Италия и нататък, той ще мине", каза Явор Коюнджиев.

"Руският газ и в момента стига до Европа, и най-евтиният път е този през Украйна. Каква е гаранцията, че след като България похарчи тия 3 млрд. лева и изгради своята част от Руско-турския поток няма да има ново напрежение между Турция и Русия? И да се окаже, че едната тръба не може да се използва, втората не може и хайде да строим трета, още 3 млрд. лева. Високопоставено лице в Русия днес е казало, че след 2019 г. пътят през Украйна най-вероятно ще бъде използван, водят се преговори. Има риск да похарчим 3 млрд и накрая да се окаже, че няма такава използваемост на тази тръба, каквато сме очаквали", коментира икономиста Мартин Димитров.

"Господин Димитров от години наред като чуе Русия настръхва, получава някакви спазми. Хора като него съдействаха Южен поток да го няма. Най-защитен ще бъде българския интерес, ако имаме директна тръба с Русия, защото колкото и да си говорим газът е там, където е. България наблизо другаде газ няма. Когато искаш да употребяваш газ го купуваш от там, където има и, където е най-изгодно. От там нататък всички негови тези са несериозни, защото, ако не построим този газопровод, друг ще го направи и пак ще стигне до Европа", заяви Явор Куюмджиев.