Сякаш след кончината на патриарх Неофит политиците се смириха и бяха по-умерени по време на преговорите. Това заяви политологът Светослав Малинов в предаването „Панорама” по БНТ.

Светослав Малинов

„Едва ли със смирение и мъдрост се водят преговорите. Силно се надявам, че допълнителните два дни ще се използват не за да се скарат”, заяви политологът доц. Татяна Буруджиева.

Доц. Татяна Буруджиева

Тагарев взриви преговорите за кабинет! Лют скандал между ПП и ДБ за този министерски пост

„Кончината на патриарха доведе до едно смиряване. Мисля, че ще бъде обявен редовен кабинет в понеделник”, смята колегата ѝ.

„Има достатъчно много детайли, които се договарят. Не говорим вече само за ротация. Скандалите бяха породени от факта, че вместо ротация трябваше да минем към съставяне на едно правителство.

Заради фаталната Катя: Чутовен скандал между акад. Денков и ген. Атанасов СНИМКИ

Не говорим за пълен мандат, но по-дълго управление”, обясни Буруджиева.

„Ротацията е инструмент, който беше припомнен на политиците, за да започне работата на парламента и да прескочим задаващата се институционална криза. След това трябва да започне разговор за стабилизиране.

Нима на всеки девет месеца ще се провеждат преговори за това кой трябва да си ходи? След тази ротация може да се стигне до нова формула за кабинет и да се отиде до нова трайна конфигурация”, подчерта Малинов.

„Не мога да разбера как можем да имаме големи очаквания към хора, които ни сервираха това две години и половина. Моята хипотеза е, че ще имаме правителство, защото не е настъпило времето да се правят предсрочни избори. Не е логично.

Моята хипотеза е, че Асен Василев ще бъде оставен като финансов министър, за да има основание да се взриви този кабинет в определен момент”, допуска Татяна Буруджиева.

Асен Василев, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Трябва да се покаже на хората, че е имало смисъл от този компромис за коалиция”, добави Малинов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук