Извън всякакво съмнение е, че терористичните заплахи в Турция, а оттам и в региона ще се запазят през 2017 г. Това каза ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба, цитиран от „Фокус“. Като причини за това той изтъкна активното участие на Турция в бойните действия в Сирия, бежанската вълна и влошаването на икономическо положение в страната.
„Очаквам в Европа да продължи да съществува и действа заплахата от терористични действия. Свиването на „Ислямска държава“ в териториален смисъл в региона на Близкия изток неминуемо води до завръщане на част от нейните бойци, от нейните членове от европейски произход в собствените им държави. Твърде обезпокоително е това, че в региона на Балканите също се завръщат и ще се завърнат такива конкретни лица, главно лица от албански произход, изповядващи ислямска религия, които са били активно действащи фигури в бойните действия в територията на Сирия и Ирак“, посочи бившият директор на НРС. 

Ген. Кирчо Киров добави, че Турция е дестабилизирана и не може да се справи с проблемите на сигурността си, като убийството на руския посланик в Анкара е драматичен пример за това.