Кирил Петков и Асен Василев ще превърнат икономическия маркетинг в оръжие на политическия маркетинг. Това мнение изрази в предаването „Неделя 150“ на БНР икономистът Евгений Кънев за представянето на новия политически проект „Продължаваме промяната“.

Кънев е скептичен, че самостоятелното явяване на Петков и Василев на изборите ще доведе до нещо повече от влизане в парламента. Според него измерената в момента електорална подкрепа за новия политически проект е съществен резултат за партия, която се е заявила току-що, но е далеч от необходимото количество гласове, „които да направят тази партия основен плеймейкър на нашия терен в момента“.

Ако разсъждаваме рационално, най-добре за България е да се обединят всички сили, които искат промяна на статуквото, посочи Евгений Кънев. Такова обединение на този етап обаче е трудно постижимо, допълни той.

Фокусът на Петков и Василев е по-скоро център – ляво и това е видно далеч преди обявяването на намеренията им за участие в политиката, отбеляза Кънев.

Това според него е проличало в актуализацията на бюджета с акцент върху пенсиите и при посещението им в Раднево и разговорите за бъдещето на комплекса „Марица Изток“.

У нас има огромна пропаст между заможните и бедните, изтъкна икономистът.  

Те правилно се насочват към тази ниша, защото тя е неуплътнена политически, доколкото само БСП се свързва с лявото политическо пространство у нас. Дори лявата като изяви ИТН беше прокламирана от лидера й Трифонов като дясна партия. Истината у нас е, че има масова бедност.

Масово гласуване и получаването на голям изборен резултат може да бъде постигнато по-скоро от бедните хора, отколкото от средната класа, която е сравнително малка в България. Като маркетинг много добре са се насочили.“

„Така влязоха в обувките по-скоро на ляво мислещите хора. Те може като произход, начин на изява и намерения донякъде да съвпадат с ДБ, да кажем, но същевременно си дават ясна сметка, че целят по-друг тип електорат от този на „Демократична България“, допълни Евгений Кънев.