В Германия растат опасенията, че се задава втора вълна от инфекции с коронавирус. В окръг Гютерсло затегнаха карантината заради взрив от зарази. От Института "Роберт Кох" твърдят, че рискът си остава сериозен, уточнява "Дойче Веле".

Институтът "Робърт Кох" със зловещо пророчество за втора и трета вълна на COVID-19

Тези дни бяха установени 537 нови инфекции само за едно денонощие. Прави впечатление, че през двата почивни дни факторът на репродукция R е надхвърлил значително критичната стойност от единица, а в рамките на една седмица стойността му е била 2,03.

Все пак броят на активните случи на коронавирус в Германия остава сравнително нисък: в момента в Германия има 6 200 души, заразени с коронавирус, от които повече от 2 500 са в Северен Рейн-Вестфалия. В другите германски провинции положението е доста по-спокойно, като в Мекленбург-Предна Померания и Шлезвиг-Холщайн те са съответно 18 и 23. Броят на новите инфекции в цялата страна също е нисък - през последните 7 дни в Германия бяха регистрирани средно по 4 нови случая на 100 000 души население.

Няколко сериозни огнища на зараза
Това означава, че не може да се говори за повишена заболеваемост в цялата страна.

По-скоро има локални огнища на зараза, като това в кланицата на фирма „Тьонис" в Източна Вестфалия, където над 1500 души бяха тествани положително за коронавирус. В окръг Гютерсло, където се намира въпросното предприятие, на 100 000 жители се падат 243 нови инфекции – това е най-високата стойност в Германия за момента.

Днес (23.6) министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет обяви нов локдаун за окръг Гютерсло. Мерките там отново стават рестриктивни по отношение на социалните контакти, но изрична забрана за пътуване не е предвидена. В съседните общини стойностите също са относително високи. 

Други актуални локални огнища на зараза са в берлинския квартал Нойкьолн и в Гьотинген. Но също така и в Дюселдорф отчитат високи стойности: там през последните 7 дни има 108 новозаразени. За сравнение: в значително по-големия Хамбург в същия период от време има само 22 нови случая на коронавирус, което отговаря на 1,19 инфекции на 100 000 души.

Предупреждението на "Роберт Кох"
Заради отрицателното развитие с новите зарази няколко училища в Дортмунд ще останат затворени до началото на лятната ваканция. Затворени училища има и в Магдебург, където също имаше локален взрив на нови инфекции. Освен това се появяват нови огнища в някои старчески домове и болници.

Затова от Института „Робърт Кох" предупреждават, че ситуацията не бива да се подценява. Експертите на института твърдят,че рискът за здравето на населението в Германия си остава висок, а този за рисковите групи - дори много висок.

Все пак не би било оправдано да се говори за втора вълна на COVID-19 в Германия. По-скоро става дума за локални взривове. И тъй като заболеваемостта в цялата страна остава ниска, тези местни инциденти се отразяват силно на репродуктивните числа.

Дали ще има и нови случаи на въвеждане на пълна карантина на регионално ниво все още не може да се каже. Това ще зависи и от развитието на обстановката през следващите дни, отбелязват още от Института „Роберт Кох".