В края на декември служебното правителство на президента Радев подписа договор с американската компания „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. 

Това написа в профила си политологът Калоян Методиев. Ето какво още казва той по казуса:

"По думите на служебния му министър за срок от десет години, който не включва извозването на отработеното ядрено гориво. Радев се позова на решението на  Народното събрание, което възложи на служебния му кабинет да осигури условия за лицензиране и сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво.

Никъде в решението на парламента не се казва, че подобна стратегическа сделка трябва да се прави без обществена поръчка, без разрешение от българската Агенция за ядрено регулиране и без разрешение от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Французите, например,  от години искат да доставят ядрено гориво, член са на ЕС и поемат ангажимент да си извозват отработения материал. Германците също имат капацитет. Президентът ги „дисквалифицира“ и избра друго. 

Днес, на Европейски съвет в Брюксел, държавният глава размаха пръст на същите „дисквалифицирани“, че България не може да приеме европейските санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика и той ще наложи вето на подобно решение!!!

Очевидно се разчита на наивността и объркването на масите. Обилно се използват противоречащи си формулировки, разнопосочни геополитически сигнали,  словесни димки и помпозни фрази.

И най-често всичко в разрез с националния и европейски интерес. Безспорно, досега това беше успешна стратегия, но подобни схеми вървят до едно време.

Въпросите вече са два: кога на по-голяма част от обществото ще му омръзне, собственият му президент да го използва като опитна мишка за манипулации и как точно ще свърши цялата тази игра?"

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук