Нов циклон се очаква да премине над Гърция в началото на следващата седмица. А два дни след водния потоп на Халкидики, вчера властите трябваше да се справят и с пожар.

Собствениците на разрушени заведения работят денонощно, за да ги възстановят. Апокалиптичните гледки вече са рядкост.

Гръцката държава вчера реши да отпусне 500 000 евро първоначална помощ за възстановяване на районите, които пострадаха от бедствието. С тях общините трябва да се справят с инфраструктурните промени. Възстановено е и електричеството. Има съвсем малки райони, които все още са без ток.

Тази вечер и утре се очаква през региона да премине атмосферно смущение. Не се очакват обаче катаклизми. Във вторник през Халкидики ще премине циклон. Тогава са възможни екстремни явления.

Каква е причината за климатичните аномалии? Отговорът дава в предаването „Събуди се” Генади Кондарев от сдружение  „За Земята”. 


„Това е една тенденция, която продължава десетилетия. Дълго време хората говориха за глобалното затопляне. Изразът на това нещо са объркани климатични системи, които се отразяват в такива екстремни климатични явления. Това, което ще наблюдаваме, са температурни екстреуми. Може би климатът ще се измести и ще стане по-субтропичен. Може би ще наблюдаваме и рязко прескачане на сезоните.

Предстои едно огромно предизвикателство пред цялото човечество”, коментира той.

„Някои от най-тежките прогнози за бъдещето включват заради промените в климата да загубим дъждовните гори в Амазонка. Включват и възможността да в следващите десетилетия загубим и кораловите рифове като екосистеми на планетата в океаните”, обясни Кондарев.