Глас народен, глас божи. Законът, когато се прави, трябва да се прави с мъдрост и професионализъм. В повечето случаи това, което хората си мислят, че трябва да се промени, наистина трябва.

Това коментира адвокат Марин Марковски по повод желанието за премахване на съкратеното наказателно производство в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия.

Извънредни новини за изверга Мартин, убил малката Кристин

"Има два вида съкратено съдебно производство. При единия няма намаляване на присъдата, при другия има. Престоя в съда обаче наистина се съкращава - това е време, това са пари", поде Марковски.

"При единия вид може да се признаят доказателствата на следствието и прокуратурата решава какво ти е наказанието. Този вид е необходим и полезен.

При вторият признаваш фактите и може да искаш намаляване на наказанието. Второто е болезнено - убиецът признава всичко, което е станало, а той го е признал, защото е доказано, а не защото има съвест.

На фона на това той получава бонус - по-малко наказание", заяви юристът.

"Вампирският свят на някои убийци е ужасен. При втория вид, при признаването на фактите, няма значение от ресурса, става въпрос за тежко престъпление.

Това обаче е за сметка на справедливостта и това, което трябва да получат престъпниците. Според мен извършителите на много тежки убийства и престъпления не трябва да имат право на съкратено производство", каза той.

"Не трябва да е за всички видове убийства обаче - трябва да е за убийство на дете, на бременна жена, на длъжностно лице или непълнолетно лице, както и на двама или повече души", смята адвокатът.

Марковски коментира и случая с бруталното убийство в столицата на Йордан Атанасов и жена му Марияна, които бяха разфасовани, натъпкани в бидони и захвърлени край езерото в Негован:

"В живота стават ужасни неща и въображението не винаги може да ги измисли. В този случай тези хора не трябва да имат такова право за съкратено производство според мен, но те го имат по закон.

Дори и сега да се реши и законът да се промени, тези хора няма да бъдат засегнати от това. Просто от тук може да се сложи едно добро начало", каза юристът. 

"Един убиец не мисли, че може да бъде хванат по време на самото деяние. След това се замисля.

Мисля обаче, че ако един убиец знае, че ще получи доживотен затвор, би се поколебал преди да направи нещо", каза Марковски.

На въпрос какво може да превърне двама баща в жестоки убийци той отвърна: "Това е най-трудният казус в криминалистиката, в правото и психологията."

"Алчността е много силна разрушителна стихия, но убийството не е пътят, по който може да я удовлетворим. Няма сериозен мотив реално, защото те не са знаели къде са парите, не са имали гаранция, че ще ги намерят. Това просто е мотивът и първопричината", смята Марковски.

"Дълбокият анализ на техния ум, начин на мислене и характер, не се свежда само до пари.

Не искам разговорът ни да се превърне в християнска беседа, но е редно да кажа, че Библията обяснява много неща. Там се казва, че Сатаната обсебва душата и я унищожава", поде юристът.

"Искам да опозная човешката психология и много убийци са ми казвали "Не знам какво влезе в мен, че да направя убийството".

Имал съм много такива разговори. Много е трудно да се обясни психологията им", призна той.

Попитан дали Пламен Шляпашки ще получи по-високо наказание от ортака си в деянието Георги Нанчев, защото именно първият е физическият убиец, който е натиснал спусъка, Марковски отвърна, че не иска да дава съвети от екрана, но ще каже няколко думи в ролята си на юрист:

"Този, който стреля, е този, който е отнел живот. Ако  полицията обаче събере доказателства, че те са се разбрали преди това кой какво ще направи, нещата се променят. Този, който е разфасовал, не е убил, но ако са се разбрали предварително, тогава той става помагач и носи наказателна отговорност наравно с извършителя", завърши той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!