Известният с острия си език и крайните си позиции преподавател в Нов български университет проф. Евгений Дайнов този път предизвика остра обществена реакция срещу себе си заради грозни обиди към протестиращите миньори.

Дайнов си послужи с унизителни епитети срещу стачкуващите, които определи като „роби“, „диви орди“, „блатни твари“, „кръвосмесени джуджета“ и много други неща.

Този път изглежда професорът прекали в изказа си, защото възмущение срещу казаното от него изразиха много журналисти и публични фигури, включително и бившата му студентка Флора, пише tribune.bg.

Флора Стратиева

А сега си представете, че трябва да плащате по 1600 лева на семестър за да слушате последните статуси на Евгени Дайнов под формата на лекции.

Велислава Дърева,

Д-р Диана Тагарева

Вх. № от НБУ: П-ПС-1, 03.10.2023.

Вчера на 2.10.2023 година подадох сигнал за недостойно поведение на преподавателя в НБУ Евгени Дайнов.

Намирам за изключително неправилно, който и да е преподавател да има подобна обидна позиция срещу цял сектор на икономиката добивно-енергийният. Обобщението за гномове, орки, роби, насаждането на омраза и призивите за силово разправяне с енергетиците от Мариците е  недостойно и не отговаря на моралните и етичните норми за преподавателска дейност.

Г-н Дайнов видимо е загубил присъствие на духа, преминал е във фаза на омраза и насаждане на омраза. Подобно поведение към честни, работливи и достойни хора е унизително. Енергетиците имат своето право на законен протест. Повечето от тях имат семейства, деца и роднини за които се трудят ежедневно.

Силно се надявам ръководството на НБУ да освободи от преподавателска дейност всяко лице, което с обществената си позиция обижда и използва тежки класификации и грозни думи  по адрес на работещи и трудещи се хора. В противен случай, какво ще възпитат преподавателите на НБУ в техните студенти? Какъв пример биха им дали с очерняне на работещите хора, не работете защото ще сте орки!?

Смятам поведението на г-н Евгени Дайнов за недостойно и подобна личност не може да бъде преподавател не само в университет, но и в Образователната ни система въобще.

Евгени Петров 

Предлагам НБУ да уволни Евгений Дайнов!

Сега - съвсем сериозно. Прочетох десетки възмутени мнения във ФБ по повод един свръхциничен, свръхгаменски и свръхобиден статус на проф. Евгений Дайнов.

Това не е първата позиция на професора с близко до това по тон и съдържание. Десетки са и са от години.

Влогърката Флора Стратиева преди месеци описа и поведението а Дайнов по време а лекции.

Искам да припомня, че заради подобни изказвани в  лекции в Ютюб от СУ беше уволнен проф. Михаил Мирчев.

Не виждам никаква принципна разлика между него и недопустимите публикации в социалната мрежа на проф. Дайнов.

Ето защо призовавам ръководството на НБУ да разгледа както тази, така и предишни публични изяви на проф. Дайнов и ако има еднаква мярка и обективност, да препоръча незабавното му освобождаване като преподавател в уважавания университет.

Не зная какво ще научат студентите, на едни от които примерно им чете Дайнов, а на други - Мария Пиргова.

Що се отнася до медиите, които с удоволствие публикуваха статиите му, някои от тях със спорно и политически пристрастно и необективно съдържание - най-добре е да прегледат  в критичен план качеството а авторите си.

Стефан Ташев

Четейки Дадзибаото на БатБаяна на прогресивните либерали Евгений Дайнов от снощи, се опасявам, че много скоро всички ще се окажем руски агенти, орки, джуджета и боклуци. Които трябва да бъдат изтребени от лицето на земята, защото пречат на ДобритеСили. На изперкалата и самозадоволяваща се секта. И най-вече на Прокопиев и ко, които бързат да прилапат парите от ПВУ. Който не е с нас, е против нас.

Валентин Иванов – Кардамски

Предварително се извинявам, че е  публикуван текст от поста на Дайнов! Невиждана реч на омразата! Невиждан цинизъм! От професор!

По-важното е, докога ще го държи НБУ да преподава?

Застава ли университетът зад думите му? Всичко в материала!

Александър Урумов 

Евгений Дайнов към управляващите:

Действайте твърдо, българският народ е боязлив и се прекланя пред властта!

Ако не вие, тогава аз лично ще се заема!

Така говорят кварталните пияници, когато ги засърби задницата и много настървено си търсят боя.

По принцип не си цапам стената с алкохолни полюции, но тук се е постарал извънредно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук