Днес системата на МВР се раздели с един от най-колоритните и словоохотливи свои министри. За близо година и четири месеца на поста на Валентин Радев му се наложи да се бори с разбивачи на банкомати, бегълци от затвора, недоволни синдикати и постоянни течове през „най-добре пазената сухопътна граница на Европейския съюз”, съобщава "Дарик".

След себе си Радев оставя министерство, което по думите му вървяло в позитивна посока, а някои от най-големите му проблеми си останаха почти разрешени. Един от първите и най-големи проблеми, които преследваха Валентин Радев през целия му мандат, бяха разбивачите на банкомати. Първоначално той откри пропуски в работата им: "Бързо се учат нашите престъпници. Мога да кажа даже, че те не го правят правилно. Няма да ги учим как става това, но засега виждам, че се учат. Мисля, че бързо ще се справим с тези, които разбиват по този начин. И ние трябва да го направим по-трудно и дори невъзможно, разбира се".   Впоследствие Радев съзря послание в постоянните обири: "Те и миналия път взривиха. Видят ли празник, правят нещо. Забележете, че те дори парите не са взели. Взривили са го, но не са стигнали до парите. Или са някакви, които са некомпетентни и не искам да ги уча, по-добре да си останат такива. Като че ли някакъв знак!"

Ексклузивно и първо в БЛИЦ: И тримата министри са подали оставките си, Борисов ще ги приеме

Взривените банкомати скоро бяха изместени от постоянните бягства от затвора. На въпрос за избягали затворници дали според него все още са в страната?", Валентин Радев отговаря така: "Не мога да мисля. Дали са у на сили не, много бързо заградихме, даже в София ще ги хванем".  

Междувременно вътрешният министър се сблъска и с постоянни течове през границата. През март почти цял самолет с пътници от Франция премина Летище "София" без никаква проверка: "Звучи много наивно. Единият отишъл да пуши, другият отишъл да се храни. Как така седем плюс двама, плюс един.... Колко станаха? Девет души ги няма там и отворили две от вратичките. Тоя случай е едно петънце, което трябва да изчистим бързо и да докажем на нашите партньори, че ние продължаваме както и досега да охраняваме границите на ЕС".   Междувременно на Радев му се налагаше да посочва и проблемите в системата на МВР: "Едно от слабите звена е издирваческата дейност. Те сами го казват. Аз ги питах: вдигнете си ръката, кой от вас тук е като мен пенсионер? Има ли някой с опит? И само един вдигна ръка от цялото районно управление".

Трима министри подадоха оставки заради тежката катастрофа с полетялия в пропаст автобус край Своге, при която загинаха 17 души, а други 21 бяха ранени. Това са МВР шефът Валентин Радев, строителният министър Николай Нанков и колегата им Ивайло Московски, отговарящ за транспорта. По-късно днес премиерът потвърди пред „Монитор“, че е приел оставките, съобщава "Монитор"

За решението тримата да подадат оставки съобщиха самите Радев и Нанков след среща в МС при премиера Бойко Борисов, като уточниха, че Московски отсъствал на нея, тъй като бил в болнични.

Нанков увери, че още в неделя с колегите му са имали готовност да подадат оставки и да понесат политическата отговорност за инцидента. Той определи действията им като личен акт и увери, че оставките не са поискани от премиера. От думите на Радев пък стана ясно, че те са се забавили с около пет дни, тъй като са били нужни няколко дни за предаване на всички свързани с трагичния инцидент документи на следствието и прокуратурата. „Така се разбрахме и с премиера, да предадем всичко на следствието, на прокуратурата и както той днес ни каза: „Стига толкова. Това е денят. Каквото можехте, помогнахте. Дадохте всички материали. Донесете оставките!“ и ние дойдохме и ги депозирахме“, заяви Радев.

Валентин Радев и Николай Нанков разкриха как са взели решението да подадат оставки

„Така постъпваме в партия ГЕРБ и носим политическа отговорност“, каза от своя страна още МВР шефът. Той обаче побърза да уточни, че министрите са подали оставки без да имат персонална вина за случилото се. Въпреки това Радев допусна, че все пак не са се справили достатъчно добре като ръководители на съответните ведомства, след като не са успели да предотвратят инцидент като този край Своге, макар че от МВР били подали 7 сигнала към общината и останалите компетентни органи за този участък от пътя. Въпреки това Радев подчерта, че броят на жертвите по пътищата в последните години е бил намален наполовина. Министърът каза също така, че мислите му в момента са насочени изцяло към пострадалите при инцидента.

Нанков на свой ред обясни, че проблемът може би се крие в координацията между ведомствата, която не била на нужното ниво. По думите му ако имало ежедневен и засилен контрол по спазване на ограниченията на скоростта по пътя, то може би нямало да се стигне до тази трагедия. Той увери, че с колегите му ще продължат да съдействат на следствието.

Време разделно! Валери Симеонов заговори за излизане от правителството

Тримата министри в оставка ще останат на постовете си, докато Борисов не намери техни наследници. Самите рокади, които са втори в кабинета "Борисов 3", след като Борисов смени здравния министър Николай Петров с Кирил Ананиев, най-вероятно ще се гласуват от НС следващата седмица.

Първа възможна дата за това е 4 септември, когато парламентът има извънредно заседание. То вече има гласуван дневен ред, но в него могат да се правят изменения. Следващата дата е 5 септември, когато е първото редовно заседание на НС след депутатската ваканция. Всичко обаче зависи от това кога предложенията за смени във властта ще бъдат внесени от Борисов в деловодството на парламента. Практиката показва, че с едно общо решение на НС се освобождават досегашните министри и се назначават новите. Това означава, че ако гласуването е следващата седмица, то Борисов трябва да е готов с номинациите в рамките на следващите 3-4 дни.

Най-вероятно Радев, Нанков и Московски ще останат в НС, след като се завърнат зад депутатските си банки, които освободиха преди да бъдат избрани за министри, стана ясно още от изявленията на Радев и Нанков в МС. Ако това се случи, депутатите Ралица Добрева от Плевен, Йорданка Фикирлийска, влязла с листата от София, и Калин Василев от Ловеч ще се разделят с местата си в парламента.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!