Евродепутатът Ангел Джамбазки се изказа изключително остро срещу петицията, внесена в европарламента, за спирането на изграждането на автомагистрала "Струма" в частта й през Кресненското дефиле.

"Една група изнудвачи, за съжаление с българско гражданство, маскирани като "зелени" организации, а всъщност са просто едни "зелени" талибани, "зелени" изнудвачи, се опитват да попречат на построяването на магистралата през дефилето, защото техният проект беше по-различен.

Те работят за чужд интерес. Опитват се да докарат друг проект, свързан с прокопаването на тунел.

Там отново е тяхната швейцарска връзка, там отново са техните грантови интереси. Сега се опитват да прекарат тази петиция през Европейския парламент, която ще попречи България да завърши магистрала "Струма". Това е против нашия национален интерес.

Сметнато е много просто - ако се случи тяхното искане, това ще означава, че всяко едно българско семейство ще трябва да плати около 2000-3000 лева компенсация за тези разноски. Калкулацията е на база досега изхарчените средства, и на тези, които трябва да бъдат вложени до изграждането на магистралата.

Ако бъде спряно европейското финансиране, ние трябва да върнем това, което досега е изградено, и после да доплатим остатъка, който трябва да бъде вложен в изграждането й.

Долу-горе става дума, аз не съм строител, но това, което получавам като информация, всяко българско семейство ще трябва да задели около 3000 лева за тази операция", каза той в ефира на предаването "Плюс Минус" по Нова телевизия.

"За съжаление, има и български колеги, които им адвокатстват. Ще се гласува другата седмица. Ще има и нашенци, които ще гласуват против националния интерес. Тогава ще ви имате и поименно българските представители, които ще гласуват "за" и "против".

Вие сами преценете трябва ли да има връзка между София и Солун. Трябва ли да има връзка между София и Видин, Солун и Лом, защото това е най-бързият път за китайското карго от Солун, до Лом, до Видин и оттам по реката до всички европейски държави.

Това би натоварило нашата инфраструктура, това би създало работни места, това би спасило човешки животи в дефилето.

Тези, които се борят за здравето на жълтоперия дръндарец и не знам си какъв дрънгоч, всъщност са същите, които работят срещу нашия интерес - това са "зелените" терористи, "зелените" рекетьори, "зелените" изнудвачи.

Те пречат да се направи Банско, да се направи Витоша. Те работят за чужди интереси - дали ще са германски, дали ще са швейцарски, дали ще са гръцки...", заяви Джамбазки.

Вижте целия разговор във видеото:ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!