На 8 март 2014 г. полет MH370 на малайзийски авиолинии изчезна, докато изпълняваше курс от Куала Лумпур до Пекин, което доведе до най-голямото издирване в историята на авиацията, пишат световните агенции.

Само няколко фрагмента от самолета бяха открити, всички на брегове на западния Индийски океан, а усилията за търсенето бяха прекратени миналата година.

Изчезването на MH370 е една от най-смущаващите мистерии в историята на авиацията, а през петте години, откакто изчезна, имаше множество теории за неговата съдба.

Ето пет от тях:

Технически проблем
Голяма част от вниманието беше концентрирана върху възможността за техническа или структурна неизправност. Според някои експерти пожар може да е избухнал в електронните компоненти на самолета и да е изпълнил с дим цялата машина, от който екипажа и пътниците са изпаднали в безсъзнание. След това самолетът продължил на автопилот над Индийския океан, преди да изчерпи горивото си и да се разбие.

Пилот злодей
Пилотът на MH370 Захари Ахмад Шах беше обект на интензивни спекулации, а някои смятат, че той умишлено е отклонил Боинг 777 от курса му и го е разбил. В месеците след изчезването на самолета медиите провериха всичко – от политическите му убеждения до психическото му здраве, за да разберат какво може да се е случило.

Непотвърдените доклади казват, че той може да е бил притеснен за брака си или от противоречивото осъждане на тогавашния опозиционен лидер на Малайзия Ануар Ибрахим по обвиненията в содомия само часове преди излитането на MH370, но близките му – категорично отхвърлят тези твърдения като неоснователни.

През 2016 г. малайзийски държавни служители разкриха, че той е начертал път през Индийския океан на домашен симулатор, но подчертаха, че това не доказва, че той съзнателно е разбил самолета.

Тероризъм
Имаше и множество теории, нито една от тях не е потвърдена, че самолетът е бил отвлечен като част от терористичен заговор. Освен това имаше и предположение, че самолетът е бил принуден да играе ролята на „летяща бомба”, насочена към американски военни съоръжения на атола Диего Гарсия, и е бил свален от американците. САЩ отхвърлиха тези твърдения.

Дистанционно управление
Някои предполагат, че може в един момент самолетът да е бил управляван дистанционно, за да се предотврати отвличане. Според доклади, през 2006 г. Боинг е получил американски патент за система, която след като се активира позволява поемането на контрол над самолета далеч от пилота и екипажа в случай на отвличане.

Путин, може би?
Една от най-безумните теории се появи в статия в списание „Ню Йорк” от американския авиационен експерт Джеф Уайз през 2015 г. Той предполага, че MH370 е бил отвлечен и откаран в руски завод в Казахстан. Това било вероятно опит на президента Путин да сплаши Запада на фона на ескалиращата криза в Украйна или за да получи достъп до определен пътник или предмет в багажното.


Източник: vesti.bg