България отново бележи демографски минуси. Най-големият проблем е застаряването на нацията.

България умира с бързи темпове заради чудо нечувано и невиждано


Учените от БАН работят с прогноза, според която след 10 години хората на възраст над 80 ще съставляват около 7 процента от населението. А през 2050-та ще са една десета от всички българи.

Прогнозата кореспондира и с данните на Евростат за броя родени деца.

Ако през 2015-та те са били близо 66 хиляди, очакванията за след 20 години са за под 52 хиляди новородени българчета.

И ако днес е актуален въпросът за достъпа до детска градина, то утре ще стане болезнена темата за липсващите социални услуги за възрастните.

Акад. Петър Иванов, съобщил скръбната вест, че на Петровден в 14 часа 07 минути 03 секунди България изпадна в клинична смърт, направи още лоши пророчества

Зле е положението и в берковското село Бистрилица, което не е отдалечено в планината, а само на 20 километра от Монтана.

Петър Дафинов скоро ще навърши 50 години и е един от най-младите в селото. Поддържа буренясалите тротоари пред отдавна празните къщи. "Няма никой, много са рядко. Малко са хората тук", коментира той.

В селото постоянно лекар няма, автобус до Монтана също не минава. Магазинът им затворил преди месеци, а хляб докарват в местното барче.

В Бистрилица живеят около 50 души, предимно възрастни хора. Според местните след десетина години в селото им ще напомнят само къщите, че някога там за живели хора.

Скръбна вест: На Петровден в 14 часа 07 минути 03 секунди България изпадна в клинична смърт, обяви акад. Петър Иванов!

"Бистрилица ще изчезне. Това са хора над 70 години, които са останали и не може, млади хора няма, деца няма", казва и Галина Ангелкова, жител на селото.

"Тезата, че България ще изчезне не може да бъде актуална. Не може да бъде и адекватна по някакъв начин.

Защото има много тенденции, много процеси, които взаимно се допълват и има начин да се преодолеят. Но трябва политическа воля и политики за това", коментира проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Тя допълни, че за решаването на проблема трябва комплексност.

Доц. Стоянка Черкезова от БАН също подкрепи мнението на проф. Христова.

"Трябва да има коплексност в услугите, които трябва да се предоставят на хората в отдалечените райони. Цената за осигуряване на услугите е много ниска", коментира доц. Черкезова.

Целия разговор гледайте във видеото:ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Нова телевизия