Има много причини и действия на Ердоган, които внасят съмнение по сделката за „Фолксваген“. Ние сме сериозно в играта повече от година и половина. Управителният съвет на „Фолксваген“ е взел решение фабриката да е в Турция - пазарът е много по-голям. Това заяви пред БНТ. президентът на България в периода 2012-2017 г. и председател на Автомобилния клъстер в България.

„В Турция има много развито производство, там има хора, кадри, техника. 

Обаче пък надзорният съвет, където са собствениците, гледа дългосрочно на нещата и още има своите притеснения. 

Шансът за България е минимален, управителният съвет трудно би променил позицията си. В Турция има цели екипи и архитекти, които работят. 

Това е един футболен мач, всеки момент може да влезем в играта. ЕК, ЕП, немската общественост, немските медии застанаха зад нас, успехът е видим, продължаваме да работим да подобрим офертата“, каза Плевнелиев.

„Моята роля е като представител. Дадохме надежда - 65 хиляди места, които са добре платени из цяла България. 7 министри работят добре, можем да им благодарим, но автомобилният клъстер е свободен да бъде по-креативен, ние следим какво се случва в Словакия, Унгария. 

Днес тези държави са толкова по-богати от България. Ние знаем как те са успели да се преборят, тези идеи ги даваме на правителството. Тези пари ще се върнат в нашата страна. 

Правителството инвестира. Печалбите от тази фабрика ще се облагат в България. Тази фабрика би променила изцяло ситуацията в България. Ние не бива да си седим в блатото и да казваме "“нямаме възможност“. 

Така инвеститори ще ни пропускат, за пръв път имаме амбиция. 

Битката е за богатство, за благоденствие, за стратегически инвестиции. Гледаме напред с мотивация и надежда, че България е готова да приеме стратегически фабрики“, добави той.

Плевнелиев коментира и случващото се в Северна Македония и оставката на Зоран Заев: 

„В следващите месеци няма да има промяна, голяма работа, че ще има избори. Макрон допусна груба грешка - продължаваме да водим вътрешнополитически битки на цената на външнополитически проблеми. 

Разочарован съм, че Зоран Заев подава оставка, той се опита да се откъсне от тежестта на манипулациите. Ако отново старото дойде на власт, тези лидери тип „Груевски“, които прожектират България като окупатор, тогава какво ще правим. 

Президентът е млад, компетентен и добронамерен, това е надежда, но битката в Македония е тежка и трудна. България като приятел трябва да се въоръжи с търпение“. 

Президентът на България в периода 2012-2017 г. коментира и Сирия и военната операция на Турция:

„8 години сме свидетели на кръвопролитна война в Сирия, можем много да се срамуваме. Глобални и регионални сили се борят за власт в държава, която беше съсипана. 

Европа трябваше да вземе много по-силна и ясна позиция. Аз като държавен глава си давам сметка колко безплодни бяха всички усилия. 

С отдръпването на Тръмп се отваря възможност за ЕС да влезе там, въпреки, че Русия го направи пред очите на целия свят. Санкции на Турция вече са наложени. Санкции бяха наложени на Турция, че търси газ и нефт край Кипър“, каза Плевнелиев. 

„Брекзит е символ как популисти могат да съсипят всяка една държава. Кой ако не Обединеното кралство са били символ на прагматичност, на богатство, докъде го докарахме днес - да нямат план кога ще излязат от ЕС“, каза Плевнелиев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!