Съединените щати, Обединеното кралство и Европейският съюз едва бяха обявили санкции срещу руските богаташи, когато олигарсите започнаха да хленчат и да протестират. Това означаваше, че политиката, въведена след нахлуването на Русия в Украйна, работи по предназначение, за да накаже руския елит за подкрепата на президента Владимир Путин.

До миналия уикенд в Москва водещият на руската държавна телевизия Владимир Соловев гневно коментира пред камера какво биха означавали санкциите лично за него: загуба на достъп до двата му луксозни имота на езерото Комо, Италия, близо до вилата на Джордж Клуни.

На фона на широк набор от икономически санкции, насочени към руската финансова система, което доведе до рекордно ниски стойности на рублата, западните сили също увеличават значително усилията си за идентифициране и замразяване на активите на бизнес съюзниците на Путин.

И някои от най-известните руски олигарси – бизнес фигури, които са натрупали огромни състояния, в повечето случаи чрез връзките си с държавата – сега призовават за прекратяване на войната.

До неделя милиардерът индустриалец Олег Дерипаска и Михаил Фридман, основател на най-голямата частна банка в Русия, настояха за прекратяване на войната започната от Путин.

Това беше стряскащ срив в редиците на елита на страната. Дерипаска е в списъка със санкции на САЩ; Фридман е в ЕС. Дори тези, които все още не са изправени пред индивидуални санкции, изглежда изпитват натиск.

Друг бизнесмен милиардер и близък сътрудник на Путин, Роман Абрамович, обяви британския си футболен клуб за продажба и обеща да дари приходите на „всички жертви на войната в Украйна“. През уикенда Абрамович прие и молбата на украинското правителство за посредническа помощ в мирните преговори с Русия.

Олег Тинков, банкер и предприемач, често използва акаунта си в Instagram, за да публикува снимки на неща като неговата 253-футова яхта с мини подводница, но той каза на своите 634 000 последователи миналата седмица: „Невинни хора умират в Украйна сега, всеки ден, това е немислимо и неприемливо."

Ако фигури като тези призовават, дори настояват за прекратяване на войната, санкциите са много по-ефективни от предишните усилия на западните сили да се насочат към руския елит.

Олигарсите играят съществена роля в Русия на Путин: те осигуряват безценна обществена подкрепа за режима, ръководят ключови компании и институции и отвличат вниманието, според някои сведения, помагат за скриването на огромното богатство на президента.

Както арестуваният борец за борба с корупцията Алексей Навални твърди от години, продължаващата способност на Путин да упражнява власт изисква сътрудничеството и подкрепата на другите. Навални посочи 35 такива лица като основна подкрепа на режима на Путин.

Колко точно власт имат тези фигури над Путин е въпрос на дебат и някои критици твърдят, че санкциите са предназначени само да накарат западняците да се чувстват добре.

Но най-богатите руснаци са в много по-добра позиция от обикновения гражданин да кажат на Путин как инвазията му опустошава собствената му страна.

А разточителният начин на живот, който олигарсите и техните семейства водят, означава, че те са силно уязвими на външен натиск - ако западните сили положат по-съгласувани усилия да се насочат към тях, отколкото в миналото.

Олигарсите, които са лишени от достъп до офшорното си богатство, няма да гладуват, но няма да могат да поддържат своя луксозен начин на живот. Както Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи, шеговито каза в вече изтрит туит, това означава:

Няма повече: Пазаруване в Милано, купони на Сен Тропе, диаманти

Този туит привлече вниманието именно защото засяга феномен от голямо значение, който често се пренебрегва: плячкосването на богатството на вашата страна е безсмислено, ако не можете да покажете плячката.

Какво е олигарх без показност? За много руски елити отговорът очевидно е „нищо“. Санкциите заплашват олигарсите с вид унищожение, подобно на феномена, който социолозите описват като „социална смърт“.

Ето защо руските елити бяха толкова бързи да съберат скъпите си играчки веднага щом бяха обявени санкциите, а някои предприеха изключителната стъпка да молят публично Путин за бърз край на войната.

Може би изненадващо, олигарсите не трябва просто да са престъпно богати; необходимостта да бъдеш разглеждан като такъв изглежда само нараства с икономическото богатство. Това е една от причините милиардери като Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън да се състезават помежду си за изстрелване на ракети в космоса сред голям медиен шум, вместо да се наслаждават дискретно на богатството си насаме.

Както учените твърдят повече от век, доказателствата са огромни, че отвъд жизнения минимум хората ще се борят дори по-усилено за статут, отколкото за пари. Виждаме тази борба сега в антивоенните коментари и миротворческите усилия на руския елит, след само няколко дни натиск от санкции.

Те се държат точно както биха очаквали социолозите, когато статутът е застрашен сред група, свикнала с безнаказаност: Те са ядосани и разтревожени.

Техният дискомфорт все още не е убедил Путин да спре агресията си в Украйна, но това е напомняне, че САЩ, Великобритания и ЕС могат и трябва да се изправят срещу клептократична система, която позволи на президента на Русия да натрупа толкова много власт на първо място.

***

Автор: Брук Харингтън, източник theatlantic.com

Брук Харингтън е американски академик, автор и професор по икономическа социология в Дартмутския колеж.  

Източник: Трибюн бг