„Изборите в София ще бъдат съдбовни не само за София, но и за ГЕРБ, и за БСП. В някаква степен тези избори ще бъдат съдбовни за лидерите на тези две партии – и за Борисов, и за Нинова”.

Това коментира в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” журналистът Валерия Велева.

„Всеки пробив в плътната синя карта на ГЕРБ, която е в момента, от страна на БСП, ще е успех за БСП, защото те тръгват от кота нула. Те нямат нито един кмет в голям областен град. Изборите ще бъдат оценка за управлението на ГЕРБ, защото местната власт е най-близо до хората”, коментира Велева.

„ГЕРБ вероятно ще остане лидер като партия, която ще има най-много областни кметове. Високият резултат от 2015 г. поставя и капан за 2019 г., защото всеки един загубен областен град, ще се чете като ерозия. Въпросът е коя от двете основни партии, ще успее да наложи интерпретацията след изборите, че е победила”, коментира политическият анализатор Димитър Ганев.

По думите му изборът в София е изключително важен.

„София е символен град. Битката ще бъде ожесточена. Победителят в София ще успее да даде тази легитимност на интерпретацията след изборите кой е победил – ГЕРБ или БСП”, заяви Ганев.

Според него в тези избори ще има „няколко сигурни и много несигурни неща”.

„Няколкото сигурни, ми се струва, че това ще са двамата основни кандидати в битката и без съмнение за първи път откакто ГЕРБ присъства на политическия терен ще има балотаж в София. Оттук нататък идват само неизвестни. Най-голямото неизвестно е как ще се държи електоратът на „Демократична България”.

Борис Бонев от „Спаси София”. Също до голяма степен черпи подкрепа от това пространство. Как тези хора ще решат да гласуват на втория тур – това ще бъде решаващият фактор на втория тур”, заяви Ганев.

„Манолова е в по-драматична ситуация от Фандъкова. На Фандъкова избирателите са ясни. Мая Манолова се явява независим кандидат с инициативен комитет, важно е кой ще бъде в него. Няма да бъде в никакъв случай изявена политическа личност.

Много е важно членовете на този инициативен комитет – дали ще има членове от БСП, ярки червени личности. Тя бяга от това. В същото време може да обиди червения електорат от София. ЩЕ се опита да направи реверанс към десницата”, коментира Велева.