За да не остане по-назад от новия тренд да се плюе по Пеевски заради „Пандора Пейпърс“, правосъдният министър Янаки Стоилов се изцепи днес, на влизане във Висшия съдебен съвет, че това „разследване“ било своеобразна оценка за ефективността на специализираните служби в България. Според Стоилов картината била по-пъстра и при проверките на НАП и КПКОНПИ щяла да излиза още информация, а Делян Пеевски е трябвало да декларира офшорните си фирми.

За професор по право, какъвто е Стоилов, изказването съвсем не му подхожда, защото първо е трябвало да отвори закона и да прочете какво е изискването за деклариране на имущество от страна на публичните личности и в частност на народните представители. Според закона се декларира само прякото участие в търговски дружества, чрез притежаваните от народния представител акции или дялове.

Ако съответното дружество има на свой ред участие в други дружества, законът не само че не изисква такова деклариране, но и в декларацията, която е по образец, изобщо няма такъв раздел. Нещо повече, декларацията е предвидила като собственик на акциите или дяловете да може да бъде посочвано само физическо лице, със своето ЕГН.

Така, ако една фирма, в която народният представител има дялове, на свой ред има дялове от друго дружество, естествено, че това второ дружество не само изобщо не може да бъде записано в декларацията чисто технически, но, което е по-важното, законът също не поставя такова изискване. И това е напълно логично, защото за обществения интерес е достатъчно, че публичната личност е декларирала всички свои фирми в които притежава акции или дялове, както и доходите си.

А и доходи от непряко участие едно физическо лице няма как да получи и това го знае и студен по икономика или право в първи курс. Доходите от дялове в дружество идват единствено при разпределение на дивидент, а дивидент се дължи само на акционер или съдружник. Така че Пеевски не само е спазил буквата, но и смисъла на закона, декларирайки прякото си дялово участие и изобщо не е бил длъжен, нито е могъл да декларира участията на дружествата си в други дружества.

Защо обаче Янаки Стоилов публично изрича неистини, не е трудно човек да се досети. Служебният икономически министър от няколко месеца е загърбил авторитета си на уважаван преподавател по право и се е превърнал в глашатай, и което е по-лошото, в обикновен изпълнител на задачите, спускани от кръга „Капитал“.

Иначе няма как да си обясним и факта, че под давлението на любимците на Иво Прокопиев - Асен Василев и Кирил Петков, Стоилов готви мракобесен, чисто фашистки закон, в който се предвижда „кръвна отговорност“ за роднини на нарочени от властимащите за опасни за националната сигурност. Без съд и присъда и без никаква възможност за защита.

БЛИЦ вече алармира, че ако този законопроект стане факт, това ще е позор не само за България, но и за Европа. Но за тези действия си Стоилов и дума не обелва, надявайки се тихомълком да пробута в новото Народно събрание написаните от кръга „Капитал“ текстове.

Именно затова и очевидно предпочита да дъвче пред медиите дъвката „Пеевски“, с повод и без повод, отклонявайки общественото внимание от важните за министерството му въпроси.