Мариела Бойкова опроверга твърденията, че заради Кирл Петков и Асен Василев Русия е била изключена от паричната система SWIFT. Това тя направи в профила си във Фейсбук. 

Ето какво написа тя: 

Реших да потърся инфо в англоезичната част на Интернет, което да потвърждава твърдението в публикацията на немското издание Die Welt, че Русия е изключена от SWIFT - глобалната система за междубанкови разплащания, благодарение на Кирил Петков, който успял да убеди западните лидери да го направят на 25 февруари 2022 г на заседание на Съвета на ЕС,

и затова това предложение станало известно като "българското предложение"!

---

Edit: Срещата на финансовите министри от ЕС се е състояла също на 25 февруари 2022 г, в Париж, но тя е била неформална/неофициална, на която се потвърждават санкциите, взети от лидерите на ЕС.

В Politico и Die Welt пише, че по същия начин е подействал и Асен Василев, но и за него няма данни в Интернет!

Скрийншот, текст и линк накрая!

---

Не намерих никъде връзка между решението за изключването на Русия от SWIFT и Кирил Петков!

Не попаднах на израза "българското предложение"!

На 25 февруари 2022 г се провежда извънредно заседание на Съвета на ЕС, на което участва и Кирил Петков като премиер, и на което е приет пакет от санкции срещу Русия.

В областта на финансите сред приетите санкции не е изключването на Русия от системата SWIFT!

https://www-consilium-europa-eu.translate.goog/…/russia-s…/

Никъде, дори в изявлението пред журналисти на Кирил Петков на 25 февруари 2022 г нямаше и намек за някаква заслуга на България за приемане на част от санкциите:

https://www.euractiv.com/…/bulgarias-petkov-zelenskiy-may…/

Дори и в прессъобщението в сайта на Министерския съвет:

https://www.gov.bg/…/Prime-Minister-Kiril-Petkov-attends…

* Резюме на българската позиция към 8 март 2022 г.:

https://china-cee.eu/…/bulgaria-external-relations…/

 

Решението на ЕК за изключване на Русия (седем руски банки) от системата SWIFT се случи на 2 март 2022 г.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31732386.html

*

https://btvnovinite.bg/…/es-odobri-spiraneto-na-dve-ruski…

"Седемте санкционирани банки са избрани, защото към тях вече са насочени санкции от Европейския съюз и други държави от Г-7, стана ясно от съобщение на Европейската комисия.

Решението беше публикувано официално на 2 март, но влиза в сила в срок от 10 дни. То е “тясно координирано с международните партньори на ЕС като САЩ и Обединеното кралство”."

Решението е взето въз основа на Решение на Съвета на ЕС, публикувано на 1 март 2022 - в това решение на Съвета на ЕС системата SWIFT и седемте банки не са посочени:

https://bit.ly/3CXU0RL

Конкретният член от решението гласи:

"Член 1е

1. Забраняват се продажбата, доставката, трансферът или износът на деноминирани в евро банкноти за Русия или за всяко физическо или юридическо лице, образувание или орган в Русия, включително за правителството и Централната банка на Русия, или за използване в Русия."

 

-----------

Сравнете решението за санкции на Съвета на ЕС от 25 февруари 2022 във финансовата част

с

Решението на Съвета на ЕС от 1 март 2022 г.

Текстът от чл. 1е на Решението на ЕС от 1 март липсва в решението за финансови санкции от 25 февруари!

Решението на Съвета на ЕС от 25 февруари се ограничава до депозити до определена стойност и до рестрикции за ценни книжа,

докато

Решението на 1 март се отнася до забрани на действия с банкноти в евро за физически, юридически лица, орган или образувание в Русия!

-----------

Решението за изключването на 7 руски банки от системата SWIFT е

“тясно координирано с международните партньори на ЕС като САЩ и Обединеното кралство

ПРЕДИСТОРИЯ

В публикация от 26 февруари 2022 г. в сайта на Кралската библиотека на британския парламент е посочена кратка хронология как се е стигнало до това решение:

https://lordslibrary.parliament.uk/ukraine-sanctions-and…/

"Какви стъпки са предприети досега?

Украйна призова Русия да бъде забранена от Суифт на 24 февруари 2022 г., малко след като руският президент Владимир Путин обяви военна операция в Украйна.

В същия ден министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че Великобритания повдига въпроса и се опитва да постигне напредък с нашите приятели Но, по очевидни причини, това трябва да бъде направено в унисон.

На 25 февруари 2022 г. министърът на въоръжените сили, Джеймс Heappey, заяви, че Правителството беше "запалено", че Русия трябва да бъде премахната от системата, тъй като "усеща се като санкция, която Русия правилно би седнала и да отбележи" .

В дебата в Камарата на общините на 24 февруари 2022 г. и двете лидерът на опозицията, Keir Starmer, както и Лидерът на Шотландската национална партия в Уестминстър, Иън Блекфорд, подкрепи забрана.

Първоначално докладите предполагаха, че други страни са разделени по въпроса. Например, "Гардиън" съобщи, че на среща на лидерите на групата на страните от Г-7 на 24 февруари 2022 г. само Канада подкрепи призива на Обединеното кралство за забрана. В статията се посочва, че други държави от ЕС, като Нидерландия, Германия, Кипър и Италия са били по-предпазливи, считайки, че или е необходима повече работа за оценка на последствията, или че този ход трябва да се запази като допълнителен „лост“. Ню Йорк Таймс предполага, че някои страни търсят изключения за определени индустрии; например, италиански луксозни стоки и белгийската търговия с диаманти.

Въпреки това, на 26 февруари 2022 г., съвместно изявление на Обединеното кралство, Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Канада и Съединените щати обяви пакет от санкции, включително, че "избрани" руски банки ще бъдат премахнати от Swift. Към момента на писането не са оповестени повече подробности."

?!

В горния текст да прочетохте 25 февруари 2022 и Съвет на ЕС - не, защото, ако тогава е взето решението, щеше все някъде в Интернет да го има като инфо!

На 25 февруари 2022 г, ден по-рано, Ройтерс пише същото:

https://www.reuters.com/…/momentum-grows-ban-russia-swift…/

"ВАШИНГТОН, 25 февруари (Ройтерс) - Канада, Съединените щати, Великобритания и Европейският съюз заявиха в петък, че могат да предприемат действия, за да изключат Русия от глобалната система за междубанкови плащания SWIFT в допълнителен кръг от санкции, насочени към спиране на инвазията на Русия в Украйна.

Подобен ход може да се случи през следващите дни, след като официални лица в две европейски държави, които изразиха резерви - Германия и Италия - смекчиха опозицията си срещу изхвърлянето на Русия от основната международна мрежа за плащания в света, казаха американски и европейски служители."

В своя статия от 4 май 2022 г BBC, която е своеобразен обзор за санкциите, свързани със SWIFT, също не се споменава заседанието на Съвета на ЕС на 25 февруари 2022 г, не споменава по никакъв начин България:

https://www.bbc.com/news/business-60521822

 

Как това предложение на Кирил Петков е станало известно като "българското предложение", но едва на 18 януари 2023 научаваме от немски журналист за него - без никакви доказателства да са приложени, а само е използван пропагандният трик "според източници", "беше потвърдено от участници"....

***

Същото важи и за неформалната среща на финансовите министри на 25 февруари 2022 г., с участието на Асен Василев:

https://wayback.archive-it.org/…/press-release-press…/

"На Европейския съвет снощи лидерите се споразумяха за ограничителни мерки, които ще наложат огромни и тежки последици на Русия. Ние, министрите на финансите, ще приложим незабавно тези финансови и икономически санкции. Тези санкции ще продължат толкова дълго, колкото е необходимо, и ще бъдат допълнени от допълнителни решения. Поискахме от Европейската комисия и ЕЦБ да оценят последиците от по-нататъшното орязване на достъпа на руските институции до финансовата система. Всички опции са на масата."

!!!

Поправете ме, ако греша!