Генетици от 17 страни по света са провели мащабно изследване на геномните асоциации, свързани с поведението на човека. Те са открили генетични варианти, които осигуряват чувство на щастие, благополучие и депресия.

"Всеки сам си кове щастието. Определението на СЗО за здраве е физическо, психическо и социално благополучие, не просто отсъствие на болест или недъг. Никой не знае къде е този ген на щастието. Има и генетични варианти, които са свързани с депресията", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Тя подчерта, че ДНК не е всичко - всяко нещо определя нашия живот и не трябва да се оправдаваме с гените си

"Сериозни цифри - 40-50% от щастието зависи от гените. Учените стигнаха и до извода, че между 12 и 17% от това как реагираме на щастието, зависи от комбинирания ефект на поне 500 хил. генетични варианта. Щастието до голяма степен е в нашите ръце", посочи още проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ няма нищо необичайно в грипната вълна, просто сме отвикнали грипът да бъде в ежедневието ни. 

"Обикновено пикът идва през февруари. По-рано започна грипната вълна. Най-уязвими са възрастните, децата, бременните и хората с придружаващи заболявания. Грипната ваксина осигурява защита между 40 и 60%.

 Когато приключи грипната епидемия официално, започва истинското преброяване на неговата цена. След подобно боледуване се увеличава рискът от сърдечно-съдови инциденти, особено при хора с диабет или друго съпътстващо заболяване. Грипът изобщо не е безобиден", обясни вирусологът.

Според проф. Радостина Александрова първо трябва да се посъветваме с личния си лекар. Грипът, за разлика от други инфекция, започва рязко. Може да ни боли всичко, а инкубационният период може да е кратък, отбеляза специалистът.

През последните дни излезе информация, че комбинираната ваксина на Pfizer срещу Ковид-19 може да доведе до инсулт при хората над 60 г. Подобна връзка категорично не е установена от останалите системи, изтъкна проф. Александрова. 

Тя добави, че не се променят препоръките за поставяне на ваксина. При хората, които са получили комбинирана ваксина, рискът да стигнат до болница е 3 пъти по-нисък, стана ясно още от думите ѝ. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук