"За съжаление, виждаме, че в Белгия има натрупана джихадистка култура. Това са старите мрежи, които са попълнени от нова хора", така коментира арабиста проф. Владимир Чуков темата за задържания български гражданин за терористична дейност в Белгия.

"Това са млади хора, безработни, силно маргализирани, със скромни доходи. Примамени от обещания, те се ислямизират и след това се радикализират. За съжаление, видяхме, че и българи са включени в подобен тип процеси", каза той в сутрешния блок на bTV.

Чуков допълни, че в Белгия има над 500 души, които са част от групировката "Ислямска държава".

БЛИЦ припомня, че българският гражданин е идентифициран като Сергей Р., роден през 2003 година. Двете акции на полицията са проведени в Брюксел, където са задържани трима души. Останалите петима са от Антверпен.

Според прокуратурата става дума за подготовка на атентат, като мрежите в двата града са били във връзка помежду си. Не се уточнява кои са били потенциалните мишени.

"Белгийка беше първата европейка камикадзе, която се самовзриви с мароканския си съпруг през 2005 г. в Ирак. Виждаме процеси, които не могат да бъдат предотвратени", заяви арабистът.

През 2016 г. Белгия бе атакувана от групировката "Ислямска държава" и в момента тече процес срещу 10 заподозрени в тази връзка. Процесът срещу извършителите все още тече.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук