В страната има малко под 7 милиона, а извън нея 1,4 милиона българи, което означава, че нямаме население от 9 милиона. Това каза политическият анализатор проф. Михаил Константинов, предава "Фокус".

Професорът обясни, че през последните 70 години населението на света е нараснало с 5 милиарда в същото време природните ресурси на планетата намаляват. Според него най-големият проблем няма да е свързан с липсата на петрол и газ, а със замърсяването на въздуха и водите и даде пример за ядреното замърсяването от централите в Чернобил и Фокушима.

Относно мигрантската вълна от Африка, професорът коментира, че населението на континента нараства с 40 милиона на година, но има недостиг на вода и храна, което е една от основните причини за вълните към Европа. 

Константинов забелязва тенденция за изравняване между механично напускащите и механично завръщащите се българи, но основно в страната населението застарява. Той обясни, че проблемът с раждаемостта не се дължи единствено на икономическото развитие на страната и посочи, че раждаемостта в цяла Европа е ниска. Според него мигрантите, които идват от Африка не са решение на проблема с ражданията.