Независимо от взетите мерки, имаше едно престараване, служебни лица през последните два дни непрекъснато излизаха по медиите и ни обясняваха, че не трябва да се безпокоим и да се поддаваме на паника.

Това не трябва да се прави, защото колкото повече убеждаваш едни хора, че не трябва да се поддават на паника, толкова повече те вярват, че има паника. Това заяви пред bTV проф. Николай Радулов, експерт по сигурността, без да посочи обаче правилния вариант на действия в такива ситуации.

Според проф. Калин Гайдаров, бивш директор на Института по психология към МВР, преди всичко основният инструмент е информацията, трябва да има дисциплина и координация между различните служби.

"Смятам, че се намираме по средата – между дисциплината и недисциплината, тъй като се забелязва известен балкански хаос'', допълни Радулов и изрази мнение, че коронавирусът ще остави последици за промишлеността у нас.

"Има натрупани проблеми и като че ли коронавирусът ще послужи като оправдание във всичко – в политиката, икономиката, петрола... това е очаквана икономическа криза. Всички говореха, че тя предстои. Можеше да се обясни с лошо управление, но сега ще бъде обяснена с появата на коронавируса'", обясни Радулов за влиянието на вируса върху световната икономика и политика.

За протеста на медицинските сестри в петък в народното събрание той отбеляза, че тъй като сградата е със специален режим, те е трябвало да бъдат изведени от там, каза Гайдаров.

„Има правила и те трябва да се следват, след като тези жени са били приети по реда, те е трябвало по същия ред да бъдат изведени, когато е приключила необходимостта да присъстват там“, коментира още проф. Калин Гайдаров.

"Ако се вгледаме в начина, по който работи НСО, службата има защитни функции. По отношение на охраната на сградите, до сега са се сблъсквали с опити да се влезе в сграда", отбеляза проф. Николай Радулов.

Той посочи, че тези жени са влезли законно, но са останали незаконно. „НСО не е подготвена за такива ситуации – да изведат силово обикновени хора. Тази структура, която се занимава с лична охрана не е подготвена за такива ситуации. За такива ситуации е жандармерията“, отбеляза той.