Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на ситуацията с коронавируса у нас и на войната в Украйна към 11 март. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил: 

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 11 март 2022
Както винаги - първо - пандемията, после - войната.

Едното е под контрол, другото - не е. Защо така. Железният закон казва
Човек започва войната когато иска, а я завършва когато може.

Затова
Преди да почна - малко за Ганковото кафене. Юрдеците в локвите пред кафенето са ясни - нищо не разбират, крякат за да им олекне на душата от всекидневните проблеми, за които не Витанов им е виновен. По са весели ефендитата - комплексари вътре в кафенето. Каква е тяхната тактика - пишем рецензии на Витанов, та дано ни повярват, че нищо не разбира. Витанов вади статии със собствени теории по популационна динамика, социална динамика и анализ на военни действия и ни пита, къде са нашите. Е, ние нямаме, но като излъжем сто пъти, че Витанов нища не разбира, някой може и да не повярва. Определено ще ни повярват и другите ефендита от Ганковото кафене. Нищо че Витанов казва за нас - такива като тия от Ганковото кафене са довели България да не една национална катастрофа. И пак може да го направят. Защото има следния закон на Витанов
Тъпотията се възпроизвежда и има навика да си повтаря глупостите.

Сега за пандемията.
Виждате, че е добре нещата да са под контрол и да знаете какво се очаква да стане. Скуката продължава. Сценарият "Хари Селдън" е стабилен, Омикронът получава шамар след шамар - паднахме под 2000 нови случая на ден.
Да видим какво е положението днес.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.88. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Това е добре.
Здравната система продължава да се разтоварва.
Гледаме сега основните характеристики на сценария "Хари Селдън".

2. Да няма суперпожар. Няма суперпожар. Броят на новите случаи продължава да спада. Това е добре. Я да видим дали сте забравили - под 1500 случая на ден дифузното разпространение почва да изчезва. Почти сме там.
Какъв суперхожар. Ние отиваме към състояние без дифузно разпространение на Омикрона. А помните ли какво беше само преди 3 седмици?

3. Да няма препълнени болници. Няма препълнен
и болници.
Това е добре. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди. Добре е така, нали. Движите се по правилния сценарий и той си върши работата. Няма хаос, няма препълнени болници.

4. Да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Няма и да има. Има срокове за падане на зеления сертификат.
Както виждате, предсказуемостта, която ви бе обещана, е налице. "Хари Селдън" си върши работата с лекота. Нищо чудно - сметнат е да работи така. И какво още е сметнато. Държите го стабилен. Зеленият сертификат пада на 20-ти март. И после? Ами пада и извънредната епидемична обстановка. Падат маските. Условието ви е ясно нали - дръжте "Хари Селдън" стабилен. Спазвайте малкото мерки, които останаха. И той ще си свърши работата.

Учениците ходят на училище, заболеваемостта не се вдига. И това е добре. Не вярвахте, че може да се случи, нали. Ето, може. Човек, като може да си прави сметката, доста неща могат да се случат.

5. Смъртността - полекичка спада. Както бе прогнозирано.
И това - много добре. "Хари Селдън" пречупи и това и то с неексцесивни мерки. Само преди месец върху главата ми се сипеха пули, че смъртността била висока и нищо не се правело. Я сега малко рекапитулация. Какво имаме - слаба степен на ваксинация, доста проценти инатест народ. Надигаща се Омикрон вълна. Във Франция тя стигна до 500 000 случая на ден. Те са 10 пъти повече население от нас. Не случайно тук ви се предсказваха 70 000 - 100 000 случая на ден. Колко смъртност е това при 1% смъртност. 700 - 1000 починали на ден. Смъртността при тази вълна трябваше да е най-високата от всичките

4 големи вълни, през които минахме. А е най-ниската. Защо? Защото се намериха хора, които с мисъл и действие спряха тази огромна вълна и то посред зима. И то при неблагоприятни условия като ниска степен на ваксинация и голям инат. И то без да се наложи тотален локдаун, без масирано спиране на учениците от училище, без препълнени болници, без спиране на икономиката. И Витанов бе един от тези хора. И какво - юрдеците го окрякват, а в Ганковото кафене ефендиларът му пише рецинзии как нищо не разбира. Е, показах ви как става. За следващи вълни и пандемии си намерете друг, който дазнае какво е достатъчно да изкараш ограмната социална система от сценария с висока смъртност и да я вкараш в благоприятен сценарий, като това го обявиш 4 месеца предварително и се реализира точна този сценарий с такава степен на предсказуемост, че да излезе министър-председателят и 1 месец предварително да каже кога ще подне зеленият сертификат. Като намерите такъв и тай направи това, ще отворя кафене - Витановото кафене и там ще си пия кафето с него.

6. Украинците и пандемията - пристигащите украинци не вдигат заболеваемостта. Няма повишена заболеваемост нали. " Хари Селдън" се справя и с това. До 3500 на ден няма да има проблеми. От гледна точка на пандемията. Логистични ще има. 100 000 на месец означава нарастване на населението с 1.5% на месец. Доста е. Ама как така. Ама то войната не можеше да се предскаже. О-ооопс, чакай, Витанов май и от военен анализи разбираше. Това едно. И второ - тай Витанов като смята сценарий сигурно предвижда и такива събития, че и по-лоши.

Дръжте "Хари Селдън" стабилен и не го мислете повече. Той ще свърши всичката работа даже и при всичките неблагоприятни условия. От вас се иска само едно - да го държите стабилен.

7. Заключение - социалната системата се движи скучно по предначертаната траектория от обявения ви преди месеци сценарий "Хари Селдън". Нещата са под контрол, Омикронът получава шамар след шамар и не може да си и помисли за вторичен пик.
Как беше питането към вируса?

What's up doc?
Дръжте така, пък за другите вълни си намерете някой, дето да смята нещата по този начин, че живота ви е да е подреден и скучен, а не да ви размятат насам натам и да ви вдигат кръвното с неуредици. И да чакате вълна от 70 000 - 100 000 на ден, пък нещата да са сметнати така, че тя да не може да вдигне и 15 000 на ден. И като намерите такъв, де не забравите да ми го пратите да го потупам по рамото.
И да го черпя кафе във Витановото кафене.

8. Ето ви ги и картите за днес. Като смятам досега съм направил около 3500 карти за тази пандемия. В Гонковото кафене карти не могат да правят. Там ще намерите рецензии как нищо не разбирам и какъв съм жалък, че анализирам и пандемията и войната. Ами жалък съм. Великият ефендилер е в Ганковото кафене.

Сега малко за войната.
Пак напомням - анализите тук са от технически характер. Който иска да лее чувства - да ги лее на друго място.
Леенето на чувства пречи на добрия анализ. Симпатизирайте си на когото искате. Не ми пишете рецензии обаче аз какво да мисля и на кого да симпатизирам. Аз симпатизирам на числата. И те са моят атрактор.

Какво става по бойните полета на Украйна? Знаете - целите са две - техническо и психологично пречупване на противника.
Вече знаете, че анализите тук изхождат от предпоставката, че и двете страни послъгват. В случая едната послъгва доста повече от другата. Но това е разбираемо.

Техническо пречупване
Четем за огромни загуби на руската армия, а руснаците са на 9 километра от центъра на Киев според американското разузнаване. Явно пречупването на руската армия върви добре, но то не е чудна защото я е унищожена вече 6 пъти, ако слушаме какво говори другата страна. Сега малко по-сериозно.

Количествените изменения се натрупват. Двете страни губят бойно техника. Много по-тежко това се отразява на украинската армия, тъй като капацитетът и е по-ограничен. Накъде ще избие това - в загуба на още големи градове. Количествените изменения преминават в качествени. Кои големи градове? Описани са по-долу.

Психологичното пречупване.
Тук почна да се върти старата сирийска плоча за лошите руснаци дето бомбардирали болници и използвали химическо оръжие. Другата страна вади информации за американските лаборатории за бактериологично оръжие на територията на Украйна. Весело става, нали така.

Речите на Зеленски все още хващат дикиш в Украйна. Навънка американците се мръщят, а НАТО казва, че ще си защитава държавите, които са вътре в него. Хайде сега, малко бели каски, малко химическо оръжие, та дано НАТО да се намеси. НАТО и американците няма да се намесят. Тяхната игра е друга, по-дългосрочна и текущата им стратегия не е никак лоша.

С две думи - психологичното пречупване още го няма. Но разрушените украински градове действат деморализиращо на украинското население. Зеленски няма много полезни ходове.
Няма още психологично пречупване. Украинците се дължат.

Сумарно погледнато - блицкриг няма. Нищо чудно и никой сериозен експерт не го е предвиждал това - писах ви, дори на германците през 1941 г. при отлично работещ в началото план "Барбароса" им трябваха 3 месеца, за да овладеят Украйна. Какъв блицкриг, какви 3 дена. Такива брътвежи може да има само в Ганковото кафене.

Това ви го пуска хитрият ефендилер от Ганковото кафене, за да ви внуши, че руснаците са слабаци. А цар бомба от 50 гигатона къде го забравихме. Една такава и от 1 милион храбри защитници на Киен ще останат 1 милион трупа. Тъй че полека. На на украинците да им направим евалла - държат се, няма спор.

Сега да видим какво се очаква по бойните полета.

1. Мариупол. Писах вече - няма да падне лесно, не е малък град. И още, че другата другата седмица ще си говорим повече въпроса. Защо другата седмица. Днес падна Волноваха. Погледнете я къде е. Каквито пътища имаше за отстъпление на украинската армия от Мариупол, вече ги няма. Та другата седмица - повече по въпроса.

2. Групировката на украинската армия около Краматорск.
Източната групировка на украинската армия. По умните украински командири там почнаха да ивтегрят чащите си от очертаващия се котел. Огромната част от частите са си още там. Руснаците котелират. Там ще е голяма касапница, защото много цивилно население не е останало.

3. Николаев. Разбрахме се, че градът е стратегически.
Чакаме яки боеве там. Още не е обкръжен. Обаче губернаторът на областта спря да се пери по телевизиите какъв велик гарнизан има в Николаев. Защо така? Просто - руснаците редуцират бързо оперативните възможности на този гарнизон. Мариупол - това е Николаев след 10-на дни. Южната украинска групировка в Одеса вместо да спи, трябва да отиде на помащ. Защото като падне Николаев, следващите са те.
Но какво разбирам аз.

4. Харков. Тук и при Киев е скована северната групировка на украинската армия. Засега се справя добре, но то атаката не е започнала по същество. Тежките оръжия на руснаците не са влезли вдействие. Няма да е весело там. Падне ли Харков, Русия става пак империя. И украинците го знаят. И ще се бият колкото могат.

5. Киев - евакуацията. И руснаците полека го обкръжават, за да прекъснат снабдителните линии. За града - крепост с 1 милион защитници вече се разбрахме. Щял да устои. Добре, нека да устои. Но само да напомня, че той и Хитлер така си мислеше за Берлин през 1945 г. е, украинските генерали може дас а по-добри от германските. А руснаците са си същите. Ще го сринат както сринаха Берлин. При Берлин загубиха 2 танкови армии. И това не ги спря. 2 танкови армии. И сега могат да си позволят да загубят толкова.

6. Запорожие и Днепропетровск? Както ви писах, в това направление засега е спокойно. Първо Мариупол, после Краматорск и след като източната групировка на украинската армия я няма, нещата ще тръгнат и натам.

7. Преговори. Вчера писах: ала - бала. И какъв беше резултатът - този. Нито една от двете страни не е готова за истински преговори. Дипломацията се ...., е покефени си гащите, а като пуснеш военните един път в действие, трудно е да ги спреш.

8. Писах ви, че количествените изменения се трупат за да преминат в качествени. Имахме измамно затишие по фронтовете, и ви писах, че съгласно следващия закон на диалектиката то ще се трансформира в отрицанието си - активни бойни действия. Ей ви ги.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля. И който пие кафе в Ганковото кафене - да ви е сладко кафето, везирлар.