В периода 16-21 май беше проведено социологическо проучване от Изследователски център „Спектър“,  проведено в периода 16-21 май 2019 г. с ръководител Петко Петков, доктор по социология, за регистриране на нагласите в последната седмица на официалната предизборна кампания за предстоящия вот за членове на Европейския парламент.

Проучването е по поръчка на Института за модерна политика.

ЕДНА ЧЕТВЪРТ СЕ КОЛЕБАЯТ ДАЛИ И ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТ

Данните сочат, че броени дни преди изборите на 26 май все още една четвърт от избирателите се колебаят дали и за кого да гласуват. 41 % пък твърдо декларират, че няма да отидат до урните за предстоящия евровот. Делът на заявилите категорична нагласа за гласуване е 34%.

ГЕРБ ПОВЕЖДА. ОСВЕН СИГУРНИТЕ ТРИ, ОЩЕ ЧЕТИРИ ФОРМАЦИИ СЕ БОРЯТ ЗА МАНДАТ

Сравнително високият дял на колебаещите затруднява категоричните прогнози за изхода от основните неизвестни, а те са: двубоят ГЕРБ срещу БСП и кои политически сили, извън трите сигурни (ГЕРБ, БСП, ДПС), ще спечелят представителство в Европейския парламент. Поради това екипът на Изследователски център „Спектър“ представя не само моментната „снимка“ на настроенията на избирателите, регистрирана към 21 май, а и хипотеза за възможните движения в резултатите на отделните политически сили в зависимост от избирателната активност и потенциалния вот на колебаещи се избиратели (в графиката са посочени в скоби).

Основни изводи:

Изходът от двубоя ГЕРБ-БСП ще зависи в голяма степен от способността за организационна мобилизация в изборния ден. 
Сигурните три:

- ГЕРБ на финалната права на кампанията се стабилизира след скандалите във властта и започна да възвръща подкрепата на част от разколебаната си периферия. Фактор в това отношение е и личното ангажиране на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кампанията на терен. Неговото силно медийно присъствие в последните дни вдъхва увереност и мотивира привържениците му.

- БСП остава затворена предимно в своя твърд електорат, не съумява да спечели доверието на свободните избиратели от политическия център и да създаде "вълна" от типа "всички срещу управляващите", каквито бяха очакванията преди началото на кампанията. Партията не успява да вкара в отбранителна позиция опонентите си от ГЕРБ, от което биха могли да дойдат допълнителни гласове за партията на Корнелия Нинова. 

- ДПС - мобилизацията на ДПС върви във възходяща линия. Предвид силната организационно-политическа машина на движението, най-вероятно те ще постигнат и допълнителна мобилизация на своите привърженици в изборния ден, което ще им позволи да получат двуцифрен краен резултат. Затвърждава се впечатлението, че европейските избори са особено мотивиращи за тази партия.

Още четири се борят за европейски мандат:

- Най-високи са шансовете в патриотично-националистическия сектор, където във възходяща линия се представят  две  формации: "Патриоти за Валери Симеонов" и ВМРО-БНД. Двете формации ще се борят до последно за гласовете на по-широк кръг от избиратели. 

- Следващи по степен на вероятност са "Демократична България" и Коалиция за България. Към момента листата водена от Радан Кънев не успява да привлече повече привърженици от десния политически спектър. Коалиция за България печели от неспособността на БСП да привлече центристки избиратели. Дали една или повече от тези политически формации ще преодолее изборната бариера зависи преди всичко от вота на избирателите, които към днешна дата се колебаят. Шансове за по-добро представяне в предстоящите европейски избори имат също "Воля" и "Атака". 

В последните дни от предизборната надпревара, основните фактори които могат да наклонят везните в една или друга посока са: 

- Поведението на колебаещите се - дали ще бъдат убедени да гласуват и коя политическа сила ще подкрепят.

- Вариант за голям скандал от типа „Костинброд“ също би оказал влияние  на крайния изборен резултат особено при такъв висок процент  на колебаещи се да гласуват.