Неприлична е заявката на Слави Трифонов, че ще прави правителство сам. Това каза на пресконференция лидерът на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Не мисля, че уважаваща себе си формация би тръгнала по този начин. В крайна сметка, казвам го с цялото ми уважение към г-н Трифонов, с когото се познаваме от немалко години, така не се прави.

Не можеш да гледаш на околните като на антураж и слугинаж и едни, които нямат избор, и трябва да те подкрепят. Не е редно. Трябва да се говори с партньорите и обществото“, подчерта той.

Румен Петков коментира и предложението на Трифонов за проектокабинет.

„Министър-председателя го познавам. Лично съм бил член на правителството на Сергей Станишев с него. Той е човек с опит. Беше 4 години министър при г-н Сакскобургготски и 4 години при г-н Станишев, което е гаранция за много солиден опит като управленец в различни политически конфигурации.

Познавам го от 2001 г. Другият ключов фактор – вицепремиерът и министър на вътрешните работи, г-н Ради Найденов, освен че коренът му е от Плевенския край, неговият дядо е един от големите антифашисти на България и един от първите правосъдни министри след 1944 г. Ради Найденов е безспорен авторитет като морал и персонална подготовка. Познавам го в качеството му в шеф на кабинета на г-н Сакскобургготски.

Г-н Николай Радулов познавам от 1997 г. Беше секретар на МВР при министър Богомил Бонев и при премиера Иван Костов. Това са хора с много богат опит и добре познати в различни среди“, допълни той.

Румен Петков уточни, че под „различни среди“ има предвид от заложни къщи до университети.

Лидерът на АБВ коментира и приоритетите на проектокабинета на Слави Трифонов, като посочи, че в тях има липси, например, че няма нито дума за реформа в съдебната система.

„Няма дума за Специализираните съд и прокуратура, за мястото на звеното за защита на свидетелите, няма дума за главния прокурор. Това означава ли, че сред законодателните приоритети на ИТН въпросът за съдебната реформа отсъства?

Няма дума за гарантиране на енергийната сигурност на България. Има едно изречение, което е за пускане на газовия интерконектор. Кой газов интерконектор? Звучи много закачливо.

Аз нямам капацитета да анализирам тези приоритети. Построяване на необходимия брой детски градини. Построяване на чисто нова детска болница. Купуване на хеликоптери за медицински цели. Построяване на всички останали магистрали. Какво значи всички останали магистрали?“, запита Румен Петков.

Според него „старт на приватизацията на ББР“ звучи като откровена заплаха.

„51% мажоритарен пакет на стратегическия инвеститор. 49% на борсата. Това е изтегляне на държавата от възможността да кредитира малкия и средния бизнес, да кредитира бизнеса в райони в много тежко положение, например Северозападна България.

Това означава, че ние изцяло изтегляме държавата от възможността да кредитира един или друг сектор“, допълни Румен Петков.