Шведският модел в борбата срещу коронавируса, който бе хулен в продължение на месеци от всички западни медии като „провал“, е на път да се окаже де-факто най-добрият в света. Това става ясно от единствената статистика за COVID-19, която има значение – броят на смъртните случаи. В Швеция, от седмица насам, това число не надвишава 2-3, пише Флагман.бг.

Реално това е единствената западна държава, която не наложи драконови мерки в борбата срещу новото заболяване – не наложи задължително носене на маски, не затвори заведенията и парковете, но в същото време помоли възрастните си граждани да се самоизолират и да избягват да контактуват с други хора колкото е възможно.

За това Швеция отнесе редица критики, за които представяме и извадка от заглавията в националната и международната преса:

„Швеция е пример за това как да НЕ се справим с COVID-19“, CBS News

„Швеция се превърна в предупредителна история“, New York Times

„Швеция се надяваше на стадният имунитет, за да се пребори с COVID-19: Не правете това, което ние направихме! Не работи!“, USA Today

“Смъртните случаи от COVID-19 в Швеция са пряко свързани с липсата на мерки“, Newsweek

Очевидно медиите не са много благосклонни към решението на шведските власти да не въведат строги мерки. Но какво ги провокира, защо суверената политика на северната страна среща такъв отпор и преки нападки?

Особено при положение, че няколко изследвания по темата за заключването на хората по домовете им показват, че строгите мерки са не само неефективни, но и вредящи на психиката.

Лондонският ежедневник The Evening Standart пише в свой материал: „Заключването на хората няма особено значение за това какъв е броят на починалите от коронавирус хора. Изследователи от университета в Тексас и Торонто откриха, че дали има строги мерки или не, не е свързано с COVID-19 смъртността.

Правителствените мерки като затварянето на граници, карантина по домовете и увеличено тестването, не се асоциират с статистически значимо намалявaне в броя на критичните случаи и общата смъртност от вируса“.

На кратко: Мерките не работят, но медиите продължават да поддържат тяхната правота и да опровергават шведския модел. Но да разгледаме официална статистика, сравнена с тази от Швеция.


Швеция: без мерки
Население: 10.2 млн.
Смъртни случаи: 5700

Ню Йорк: всички мерки
Население: 8.3 млн.
Смъртни случаи: 32 133 (5.5 пъти повече от Швеция с 2 млн. по-малко население)

Ню Джърси: всички мерки
Население: 9.2 млн.
Смъртни случаи: 15 648 (3 пъти повече от Швеция с 1 млн. по-малко население)

Масачузец: всички мерки
Население: 6.9 млн.
Смъртни случаи: 8380 (1.5 пъти повече от Швеция с 3 млн. по-малко население)

Статистиката продължава. Шведският модел очевидно има и друг положителен ефект – той не застрашава икономиката. Въпреки че страната не е напълно „имунизирана“ от негативните иконимически последици заради пандемията, тя се оказва единствена в Европа, която отчита ръст в първото тримесечие на годината. 

Топ епидемиологът на северната страна Андерс Тегнел във вторник потвърди, че намаленият брой на пациенти в критично състояние и сведеният до минимум брой смъртни случаи на ден е ясно показание, че стратегията на Швеция за справяне с коронавируса... работи. А данните индикират ясно, че страната е постигнала сравнително широк имунитет. 

И разбира се, че работи, пише Майк Уитни в свой коментар за zerohedge.com. Човекът е оцелял в продължение на хиляди години благодарение на сложната си имунна система, която се адаптира сравнително бързо и създава защитни антитела и убийци Т-клетки, които се бият с грип, вируси и бактерии без намесата на ваксини. В това се крие гениалността на шведската стратегия, толкова хулена в света – да позволи на инфекцията да се разпространи сред младите и здравите, които са по-малко рискови и да умре сама заради липса на повече „гостоприемници“ (в случая - незаразени хора, бел.а.).