До края на деня влиза забраната за влизане на руски автомобили у нас. Това заяви гл. комисар Антон Златанов, директор на Главна дирекция "Гранична полиция" пред БНТ.

"България технически и професионално е изпълнила всички критерии за влизането в Шенген и решението се очаква да бъде чисто политическо. Австрия, която налага вето на България и Румъния за влизането в безграничното пространство, е обект на поредица от политически совалки.

Миналата седмица беше министърът на външните работи във Виена, пътувах и аз, после заместник-министъра на вътрешните работи, предстои и премиерът да отиде на 4 октомври. Нямаме различия с колегите от Австрия чисто професионално за охраната на границите. Явно решението трябва да е политическо", каза още той. 

"Моето посещение беше в изцяло професионален аспект. Аз видях няколко интересни статистики. Пътят на мигрантите от Азия към Европа се дели на три маршрута - Източноевропейски, Централен и Западноевропейски. Източноевропейският, през Балканите, е едва 10-15% от целия мигрантски поток. Основният проблем е по море - през Гърция и Италия - от там 75 - 80% от мигрантите се придвижват.

Балканският път отделно не е само през България. Статистиката на Австрия показва, че миналата година 123 000 мигранти са достигнали до страната без регистрация. Тоест в държавите, през които са преминали до там, не са били заловени. Тази година до момента са 43 000 души. Тоест имаме напредък по професионалните аспекти", каза Златанов.

"Ние сме готови да влезем като гранична полиция, издържали сме всички проверки, направили сме си самопроверки и всичко е наред. Трябва да се съобразим, че хората, които пристигат от Сирия и Ирак не можем да ги контролираме. В последния месец проведохме две срещи на високо равнище. Всяка ограда може да се преодолее.

Тази година имаме рекорден мигрантски натиск, като той е увеличен с 50%, спрямо миналата година. Благодарение на взетите мерки от нас, натискът им е значително намален.

През летните месеци достигахме 1500 души недопуснати за денонощие. В момента са около 500 недопуснатите за денонощие, благодарение на затегнатите мерки и добрата координация с турските ни колеги. Това е огромна бройка хора", заяви той.

"Ние сме хората, което не трябва да ги допуснем и трябва да ги задържим. Почти всеки ден имаме опасни инциденти на границата и неподчинение на водачи, използваме и шипове, когато се наложи. Те се използват само там, където е безопасно", посочи още гл. комисар Златанов.

"Не мога да влизам в диалог с политически лица, имам респект към всеки политик и шеф на МВР. Това, че центровете се запълват говори за добрата работа на МВР. Колкото повече недопуснати и задържани имаме във вътрешността и са проследени, толкова по-добре.

Искам да поздравя всички служители на гранична полиция, които постоянно са на работа и изпълняват съвестно задълженията си. Стоя зад гърба на всеки служител които съвестно изпълнява работата си и не толерирам никой, които не го прави. Работим спрямо всички нива на чадъри над МВР. Веднага щом разберем за служител, който работи против държавата, го прочистваме от редиците си.

МВР е система, която се чисти сама, има служби които работят. Има поне 95 процента от служителите, които си вършат съвестно работата. Когато се затегнат едни мерки престъпниците се опитват да ги заобиколят, но ние разбираме за тях. По самата ограда има 110 километра по границата с Турция, където няма" , добави Златанов.

"Тези, които преминават и прескачат на наша територия, следата им веднага се вижда и до час групата от мигранти бива заловена. Не могат да бъдат заловени, ако се качат на чакащо ги превозно средство и веднага се качат на магистрала. Тогава ги хващаме във вътрешността на държавата.

Нашата цел е да им покажем, че през нашата държава е трудно да се минава и за в бъдеще не е добре да преминават от тук. Фронтекс е навсякъде в България, работим изключително добре с него. Имаме сили на Фронтекс, които работят на зелена граница.  

Доста неща липсват като техника и екипировка- имаме нужда от автомобили с висока проходимост, тези с които разполагаме в момента, се чупят много бързо. Обявили сме поръчка и скоро се надяваме да пристигнат.

Имам възможността да съчетавам теорията като преподавател и практиката в работата. Мотивацията на един служител от МВР е неговата мотивация. За всеки останал е въпрос на дълг. В българския народен манталитет опазването на границата е нещо свещено.

На Калотина КПП-то е изключително малко и старо. В момента се строи ново. То ще бъде модерно и голямо", каза още той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук