Аз знам само за арест на колегата и приятел Юрий Борисов. Това е недопустимо, коментира пред БНТ Светлана Шаренкова, председател на Форум България - Русия, по повод ареста на бившия главен редактор на в-к "Дума" Юрий Борисов.


"Абсурдно е да го обвиняват за шпионаж. Начинът, по който той е отведен за разпит, в 7 часа сутринта, не е реден. Юрий получи сърдечен пристъп преди няколко седмици. Той има четири деца, интелектуалец е.

Тези гонения срещу журналисти се случват само в тоталитарни държави. Обръщам се към Бойко Борисов и Сотир Цацаров да се отнасят към Юрий Борисов като към патриот", добави тя. 

За шпионаж: Щракнаха белезници на русофил и бивш депутат от БСП

Заедно с нея гост беше и бившият депутат от СДС Иван Сотиров. Двамата коментираха и днешния 9 септември и изложбата в Руския културно-информационен център. "Цинизъм е да се прави подобна изложба точно на 9 септември.

Това е срамно и позорно. Това е наглост. Цялата нация трябва да се обедини и да честваме този ден като ден на траур. На този ден започна окупацията и унищожаването на страната ни. Има подмяна на историята ни.

Този режим е обявен за престъпен. Избити са депутати, политици, свещеници, хиляди невинни българи", обяви Сотиров.

Това бяха последните думи, които зрителите успяха да чуят и разберат, защото двамата гости започнаха да крещят и да говорят един през друг.

Двамата се обвиняваха взаимно, че не защитават интересите на България.

"Вие сте предател и защитавате интересите на чужда държава", обяви Сотиров.

Министър Младен Маринов с първи думи след арестите на русофили за шпионаж

Светлана Шаренкова от своя страна обяви, че баща й е бил в затвора, защото се е борил срещу монархо-фашистката власт в страната. "Никога не е имало монархо-фашизъм в България", контрира я бившият депутат от СДС.

През цялото време водещата Надя Обретeнова се опитваше да усмири гостите си, но безуспешно.

"Моля ви, нека аз задавам въпросите и вие да отговаряте. Моля ви, зрителите ни нищо не могат да чуят и разберат", призоваваше Обретонова.

"В България са давани по 50 000 лева от държавния бюджет за всяка отрязана глава на партизанин", продължи Шаренкова.

"Спрете с тези измишльотини. Русия трябва да се извини на България. Говорите само глупостите", прекъсна я незабавно Сотиров.

"Аз много съжалявам за тона, който се води в това студио. Задължително трябва да има помирение", каза от своя страна Шаренкова.