Светлана Тикановская би предпочела да пържи котлети у дома, отколкото да се кандидатира за президент. Но когато се появява възможността да се изправи срещу Александър Лукашенко и да оспори здравата му, 26-годишна хватка върху властта, тя приема това като мисия, "която не може да откаже".

Светлана се включва в изборите едва след като съпругът й, който искал да се кандидатира, е арестуван и пратен в затвора. Втори противник на Лукашенко също е арестуван, а трети напуска страната.

И така, 37-годишната Светлана, която изпраща двете си деца в чужбина, за да са на сигурно място, се превръща в изненадващо ново лице на промяната в Беларус.

Към кампанията й се присъединява Вероника Цепкало, съпруга на един от арестуваните кандидат-президенти и Мария Колесникова, мениджър на кампанията за друг. Трите жени привличат рекорден брой хора по време на митингите си в цялата страна.

"Те не са като Маргарет Тачър - дами, които са се занимавали с политика цял живот, но са много искрени", така ги описва Валерий Цепкало, бивш посланник в САЩ, който също се опитва да се кандидатира за президент на Беларус, но му отказват регистрация.

В интервю пред BBC той споделя, че е напуснал страната след като е получил информация от различни източници, че "арестът му е неизбежен".

"Преди Лукашенко имаше подкрепата на народа, но сега тя се изпари, за това той е толкова нервен", обяснява Цепкало.

Тази промяна в настроението е усетена от съпруга на Светлана. В продължение на месеци Сергей Тикановски обикаля из Беларус и интервюира различни хора - от фермери до пенсионери, които вече са уморени от режима на Последния диктатор на Европа.

Навсякъде оплакванията са едни и същи - всеобхватна корупция, липса на възможности, ниски заплати, бедност.

"Бях едва на две години, когато хлебарките дойдоха на власт. Сега моето дете е на две и искам нещата вече да се променят", споделя мъж на име Владимир пред Сергей.

"Ние сме тук, за да сложим край на диктатурата", казва друг човек. Това недоволство стана публично достояние, след като гражданите започнаха да се подписват в подкрепа на кандидати от опозицията, които планират да се регистрират за изборите на 9 август.

Когато бяха спрени, тълпи заляха улиците изпълнени с гняв.

Според организацията за защита на човешките права Viasna близо 1000 мирно протестиращи са били арестувани. 200 от тях са прекарали повече от 15 дни зад решетките.

"Това е реакция на безпрецедентното обществено мнение, увеличаващите се протести и разширяващата се опозиция срещу президента", казва базираният в Минск политически анализатор Артьом Шрайбман, който обяснява твърдия отговор на властите.

По думите му дори "здравите крепости", които по традиция подкрепят Лукашенко, вече са разрушени от "мрачното" десетилетие на икономическа стагнация и гневът от отговора на президента на кризата, причинена от COVID-19.

"Имаше тази "перфектна буря" от фактори, които бяха срещу Лукашенко в тази предизборна кампания", допълва той. И така, докато екипът на Тихановская обикаля Беларус, за да се среща с народа и да мотивира избирателите, Лукашенко посещава силите си за сигурност.

През годините главният коз на Лукашенко пред избирателите му е сигурността. За това във вторник той използва най-новите техники, за да разпръсне насъбралата се тълпа от протестиращи.

На следващия ден той обяви, че е засечен "чужд заговор", който цели да "дестабилизира страната" - заплаха, за която президентът беше предупредил по-рано и която обеща да предотврати "на всяка цена".

По държаванта телевизия се завъртяха кадри на мъже арестувани само по бельо. Според информацията 33 наемника от частна руска групировка са арестувани в санаториум извън Минск.

Русия настоя за тяхното освобождаване, тъй като те минавали само "транзит" през страната и нямали нищо общо с "работите на Беларус".

А и те обитавали санаториума прекалено открито, за да правят каквито и да било заговори за преврат. Но това действие бе последната капка, която преля чашата на влошаващите се отношения между Минск и Москва.

Това е и ново притеснение за Светлана. Властите свързват съпруга й със задържаните руснаци и го обвиняват, че е организирал масови протести. Изказванията й пред насъбралите се тълпи често са прекъсвани от тежки въздишки, а след тях тя признава, че се е захванала с роля, която никога не е избирала.

"Времената са страшни, но чувстваме огромната подкрепа у хората", казва Вероника Цепкало пред BBC. Съпругът й бяга от Беларус, но тя остава, за да застане зад кампанията на Светлана. "За нас промяната в Беларус е като чистия въздух - нужна е възможно най-скоро", допълва тя.

Трите жени нямат политическа програма. Те настояват само за едно - гражданите на Беларус да гласуват за Светлана, за да бъде отстранен Лукашенко. След това тя ще свика нови, честни избори и ще освободи всички политически затворници.

"Ще изпълня мисията си, след което ще отстъпя тихо", казва Светлана на един от митингите, смеейки се, когато мъж от публиката се провиква да остане на власт.

Но въпреки нарастващата популярност на жените, според някои социологически проучвания, Лукашенко има близо 70% подкрепа в Беларус. Затова привържениците на опозицията са нащрек срещу измамите.

"Това, което ще се случи на изборите, е от голямо значение", казва Шрайбман. По думите му силите за сигурност са готови да атакуват, а преди не са използвали и 10% от това, което имат в арсенала си. "Сега въпросът е колко брутална ще бъде репресията", казва той.