Туморът на дебелото черво се "подмладява", поразява хора на тази възраст

Лекар се опита да обясни какви са причините за появата на онкологичното заболяване

Туморите на дебелото черво се появяват при все по-млади хора. Възрастовата граница пада, като преди 5-10 години лекарите са се притеснявали. когато попаднат на тумор на дебелото черво при 50-годишни хора, а към днешна дата това е ежедневие.

Тази събота (21.09) се проведе кампанията „КОД: Превенция – Сега е време, за да имаш време“. Основна тема на първото издание беше здравословния начин на живот и заболяванията на дебелото черво.

През последните години, в световен мащаб, онкологичните заболявания започват да преобладават над сърдечно-съдовите, каза пред Радио София д-р Мариана Атанасова - началник на Отделение по медицинска онкология към Клиника по медицинска онкология на УМБАЛ "Царица Йоана“ – ИСУЛ.

Туморът на дебелото черво се "подмлади"

„Туморите на дебелото черво, във всичките негови отдели, са сериозен проблем за цялата онкология в света. Първо – страшно много се „подмлади“ като време за първоначална изява. Свали се възрастовата граница, докато допреди 5-10 години ние се изненадвахме и се притеснявахме, когато дойде човек на около 50 години с карцином на дебелото черво, сега са почти ежедневие“, обясни д-р Атанасова.

По думите й, основен проблем се явява и забавянето и въвеждането на нови медикаменти за рак на дебелото черво.

„При дебелочревните нищо не се случва. Това е световен проблем, не е проблем само за нас“, посочи д-р Мариана Атанасова.

Причини за тумор на дебелото черво

По нейни наблюдения, сериозен проблем се оказва смяната на начина на хранене на българите и микробиомите, с които дебелото черво е било свикнало. Това неминуемо допринася за заболяванията на този орган.

„Това може да бъде една от причините. Друга причина е промяната в сезонността си на хранене. Не се храним през лятото с летни храни, през зимата със зимни, което е било много характерно само допреди 30 години.

В структурата на човека, промените не стават революционно. Когато става много рязко това нещо, явно, че се получават т.нар. мутации. Освен това вече храните са изключително химизирани. Друга причина са пестицидите, които се използват безразборно. Това са моите наблюдения“, каза д-р Мариана Атанасова.

Тя добави, че категорично е доказано, че в карцинома на дебелото черво има наследственост и генетично обременяване.