Едно не може да се отрече като предимство да сме пълноправни жители на европейското семейство: сравняваме се с най-напредналите. Напредналите се грижат да не забравяме кои сме и къде сме спрямо тях. След редовните доклади на Евробарометър още една европейска агенция, Eurofound, регистрира, че сме при героите на Горки: „На дъното”. Според нейно изследваме ние се усещаме като най-нещастни в ЕС (но пък унгарците били по-големи песимисти от нас, може би защото техният социалистически премиер Дюрчани откровено си призна истината - че лъже, докато нашият Станишев упорито отрича и така щади вярата на верните симпатизанти). Така коментира в блога си изследването на Eurofound Иво Инджев.
По този повод, като се вземат предвид оценките за нас, както и изказаните по наш адрес квалификации през годината, имам предложение в аванс за новогодишно обръщение на бащата на тройната коалиция във връзка с нейните големи постижения в европейските класации Георги Първанов. То би могло да бъде следното:

„Здравейте европейски шампиони по сърдечносъдови заболявания, по тютюнопушене, особено сред жените и подрастващите, обслужвани най-зле в болниците, но най-често в гробищата, включително на невръстна възраст и особено интензивно като жертви на поръчкови убийства!

Здравейте рекордьори по саботаж на Лисабонската стратегия за информационното общество, либерализирането на социалното включване и устойчивото развитие на пазарите в Европа!

Здравейте младежи, които сте най-зависими от родителите си спрямо връстниците си в Европа, но заедно с онези, от които зависите, чупите всички европейски норми по търпимост към замърсяването на природата от гиганти като комбината в Кремиковци, без обаче да преставате да бъдете най-недоверчивите граждани на съюза и едновременно - едни от европейците с най-високо самомнение, харесващи както никой друг народ в Европа именно съюза..ъъъъ, Русия!

Здравейте бедняци с най-ниските заплати в най-бедната на глава от населението страна от ЕС, но пък сочена и за най-корумпирана, и с най-лоши показатели по отношение на свободата на словото!

Здравейте определящи себе си за най-нещастни и най-недоволни, но и най апатични спрямо политиката и обществената дейност.

Здравейте като за последно, защото с тези шампионски темпове на измиране, на следващата Нова година рекорден брой от Вас няма да чуят следващото ми новогодишно обръщение - не и на този свят! Специално за Вас дважди: здравейте, здравейте!

А на оцелелите: до нови срещи и рекорди в оставащите ми цели три години и две новогодишни обръщения!
Щастлив съм да ви кажа наздраве, уважаеми нещастници!”, завършва Инджев. /БЛИЦ