И по-драматични моменти е имало в историята на БСП. Така социалистът Кристиан Вигенин коментира пред bTV вчерашната оставка на червения лидер Корнелия Нинова.
 

Той припомни, че на 16 юни Конгресът ще вземе официално решение, като желанието на самата Нинова е да се направи вътрешнопартиен избор, т.е. от всички членове на партията. Има обаче и идея да се промени уставът, така че председателят да бъде избран от Конгреса.
 
Относно обвинението, отправено от Татяна Буруджиева, че оставката на Нинова е мимикрия на поемане на отговорност, Вигенин заяви, че подобна мимикрия е необичайна за БСП.
 
„Нинова по европейски реши да даде шанс на партията или да потвърди нейния курс, или да избере нов лидер“, подчерта той. Социалистът призна, че той самият не смятал, че тя трябва да подава оставка, не одобрявал и агресивния начин, по който вътрешната опозиция в БСП поискала тази оставка. Това може да отвлече вниманието ни от основната цел предвид местните избори, напомни.
 
Вигенин заяви, че не знае дали Нинова сама е взела решението си да подаде оставка. Според него тя искала, ако бъде преизбрана, да има ясен мандат от партията за себе си.
 
Той изтъкна, че от евроизборите е станало ясно, че именно БСП са основната опозиция на ГЕРБ, тъй като в лявото пространство на практика нямало друга алтернатива.
 
По думи на Вигенин всички в партията имали вина за загубата. „Европейските избори винаги са трудни за левите партии, защото нашите избиратели не виждат смисъл в тези избори“, обясни той.
 
Социалистът бе категоричен, че БСП безспорно е претърпяла загуба, но според него е прекалено да се говори за "провал".
 
„Получи се ефектът на прегарянето - когато си близо до победата и правиш всичко възможно да я постигнеш“, анализира той.
 
Вигенин изтъкна, че въпреки загубата представянето на левицата на настоящите евроизбори е било по-добро, тъй като печелят един мандат повече. За сметка на това ГЕРБ се представили значително по-слабо, по негови думи, тъй като депутатите им намаляват от 7 на 6, като единият дори не бил от ГЕРБ.
 
ГЕРБ не трябва да тълкуват победата си като прошка, отсече червеният депутат.
 
Запитан дали ще има прошка за самата Нинова, Вигенин заяви, че той самият е привърженик на прекия избор на председател.
 
Нинова често ни е изненадвала с необичайни ходове, които са се оказвали печеливши. Може и сега да стане така, посочи той.