Войната в Сирия заплашва да се превърне в пълномащабен конфликт с участието на две мощни армии, а последиците от сраженията в провинция Идлиб може да се окажат сериозни даже за намиращите се на хиляди километри от военната зона държави от Европейския съюз.

Всяка ескалация в региона заплашва да отприщи бежанска вълна, сравнима по мащаб със събитията от 2015 г., а България е не само твърде близо до нестабилния регион, но е и потенциална стъпка по пътя на всеки, който желае по-добър живот в Западна Европа.

Организирано към границата

Стотици сирийски бежанци в Турция се готвят да поемат пътя към границата с България и Гърция, след като изненадващо Анкара обяви, че повече няма да пречи на тяхното придвижване към Европа. 

Решението на турското правителство идва на фона на новината, че в четвъртък през нощта най-малко 33 турски войници са убити в Идлиб, където помагат на бунтовниците, сражаващи се със сирийските правителствени сили на Асад.

Още миналата вечер турските гранични полицаи са се отдръпнали от своите постове, а близо 3,6 милиона сирийски бежанци бързат да се възползват от ситуацията, защото мислят, че това е временно положение и скоро граничният контрол ще бъде възстановен. 

В Истанбул сирийската общност организира автобуси, които да транспортират хората към границите. Турска телевизия съобщава, че сирийски бежанци се събират в провинция Чанаккале, за да се организират за отплаване към гръцкия остров Лесбос. 

Каналът Ен Ти Ви пък показва тълпи от бежанци с раници, за които казва, че са се опитали да преминат в България през Капъкуле, но не били допуснати на наша територия. Според разкази на самите мигранти, те не са били допуснати да преминат от турските граничари, които ги насочили на юг към Гърция.

И НАТО ли ще бъде въвлечено?

Решението на Турция да пропусне бежанците към Европа очевидно има за цел да принуди ЕС и НАТО да подкрепят турската операция в Идлиб, пише вестник „Гардиън“.

Изданието отбелязва, че по този начин се бламира сделката, която сключи с Брюксел относно мигрантите през 2016 г.  

В отговор на увеличаващия се натиск по границата ѝ Гърция е увеличила патрулите по браздата с Турция. Българският премиер Бойко Борисов разкри, че ние също сме дислоцирали жандармерията на границата ни с Турция.  

В самата Турция се засилват все повече настроенията срещу бежанците, а още 1 милион души са прогонени от сраженията в Идлиб и искат да влязат в югоизточната ни съседка от размирната Сирия. 

Международната общност се страхува, че конфликтът в Идлиб ще ескалира. Въпреки че Турция обвини за смъртта на своите военни режима на Башар Асад, няколко източници в Идлиб и непроверени видеа от нощната атака всяват съмнението, че нападението е била извършено от руските ВВС.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Анкара е предприела ответни удари по обектои на режима на Асад заради смъртта на нейните войници при нападението в нощта на четвъртък срещу петък.

САЩ заклеймиха атаката в Сирия, а НАТО съобщи, че ще има спешни разговори на алианса заради случващото се в арабската република. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Сирия и Русия да прекратят незабавно въздушните удари над Идлиб и да спазват изцяло международните си задължения.  

Има ли отново разлом между Путин и Ердоган?

Русия пък призова Турция да започне да изпълнява договореностите за Идлиб. Москва засили още повече напрежението, като изпрати два бойни кораба от черноморския си флот, въоръжени с ракетни комплекси "Калибр“ към крайбрежието на Сирия, където вече има един руски кораб от същия клас, предаде "Ройтерс". 

Макар Русия и Турция да си сътрудничеха дълго време в Сирия, между двете страни има и големи противоречия, които сега излизат наяве.

Причината е, че Москва подкрепя режима на Башар Асад, докато Анкара винаги е била на страната на неговите противници. 

През 2015 г. Турция свали руски боен самолет на границата ѝ със Сирия, което предизвика разлом в отношенията ѝ с Москва, но впоследствие двете страни успяха да намерят общ език и да затоплят своите отношения.


Владимир Путинсе оказа в центъра на тактически съюз между Иран, Турция и Русия, като трябваше да балансира между противоречащите интереси на неговите съюзници в Сирия.

Консенсусът между трите държави обаче се оказа заплашен от офанзивата на силите на Асад с руска помощ срещу последната крепост на бунтовниците, подкрепяни от Турция, в провинция Идлиб.

В началото на миналата седмица се проведоха разговори между Реджеп Ердоган и Владимир Путин за ситуацията в Сирия, но турският президент обяви, че не са постигнали споразумение за ситуацията в размирната сирийска провинция.