Индиректната война между Израел и Иран оформя лицето на Близкия изток от десетилетия. От многото конфликти, които са измъчвали размирния регион, тази конфронтация отдавна е една от най-експлозивните.

Двете държави се нападнаха взаимно политически и военно чрез прокси сили. В същото време и двете страни избягват ескалация до състояние на пряка война.

Моментът, в който може да се случи обаче, все още наближава.

Тъй като боевете между Израел и подкрепяната от Иран палестинска групировка Хамас продължават и други подкрепяни от Техеран милиции са въвлечени в конфликта, войната в сянка надрасна себе си и достигна опасна нова фаза, пише Bloomberg. 

Израел призна за удара по доброволческата организация „Световна централна кухня”

Коварната атака на Израел срещу иранската дипломатическа мисия в Дамаск беше повратна точка, която ще отбележи нов кръг от ескалация.

Сега най-вероятно предишната степен на враждебност ще изглежда като тлеещо недоразумение, смятат анализаторите на агенцията. 

Бойните действия не са лишени от мотиви и импулси и вече обхващат всички елементи – въздух, море, сухопътна територия.

Замесени са почти всички съседи на Израел, които, за голямо съжаление на Тел Авив, в една или друга степен са симпатизанти или съюзници на Иран (например Ливан). 

След убийството на високопоставени генерали от КСИР в Дамаск на 1 април, Техеран, разбира се, също ще започне дипломатическа война и ще се опита чрез международни правни платформи да постигне осъждане на Израел, като едновременно с това въздейства върху еврейската държава чрез военни средства и нейните проксита.

Междувременно цивилните жертви и ловът на високопоставени политици и военни ще продължат на бойното поле.

В момента конфликтът няма дори теоретично приемливо решение. Не стои на едно място и се развива, и то в негативна посока.

Палестина и въпросът за Ивицата Газа за съжаление попаднаха между две безкомпромисно противоположни страни, ситуацията около които почти пряко зависи от състоянието на нещата на фронта между Техеран и Тел Авив.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук