Успехът на Русия в електронното противодействие на западните оръжия представлява стратегическо предизвикателство за САЩ и техните съюзници. Руската армия постоянно се адаптира, използвайки огромните си възможности за радиоелектронна борба, пише американският вестник The Wall Street Journal, цитиран от Фокус.

Припомня се, че американските артилерийски снаряди M982 Excalibur направиха чудеса, веднага щом попаднаха на бойното поле в Украйна през лятото на 2022 година.

GPS-насочваните боеприпаси поразяват руски танкове и артилерия с хирургическа прецизност, но това не е продължило дълго.

Според украинските командири, към средата на 2023 година боеприпасите Excalibur са станали практически безполезни и оттогава вече не се използват.

Няколко други оръжия, които демонстрираха западното технологично превъзходство, са били застигнати от подобна съдба.

"Руската намеса беше особено успешна с Excalibur... Други прецизни артилерийски снаряди, като Bonus от Франция и Швеция, също станаха по-малко ефективни поради руската намеса“, обясняват от редакцията.

Посочва се, че руските електронни противодействия също значително са намалили точността на боеприпасите GMLRS за HIMARS - оръжие, което обърна хода на войната в полза на Украйна през лятото на 2022 година, според украински военни.

"Отклонението варира в зависимост от разстоянието... Това е голям проблем за ракетата тип M31 GMLRS с единна бойна глава, която беше използвана с голям успех през 2022 година за унищожаване на руски бункери, командни центрове, понтони, оръжейни складове и защитено оборудване“, пише WSJ.

Отбелязва се, че някои други западни видове прецизни оръжия, предоставени наскоро, продължават да поразяват важни руски цели. Това са балистични ракети ATACMS американско производство, както и крилатите ракети Storm Shadow.

Но според украински военни и западни експерти по отбраната също е само въпрос на време Русия да се научи да намалява ефективността им и да повиши нивото си на прихващане на тези ракети.

"Трябва да приемем, че винаги ще има адаптация, а руснаците са се адаптирали към много неща“, заяви Роб Лий, старши сътрудник в Изследователския институт за външна политика.

Говорител на Министерството на отбраната на САЩ твърди, че Пентагонът е "много наясно“ с развиващата се заплаха от радиоелектронна война, произтичаща от Русия.

По думите му САЩ работят в тясно сътрудничество с Украйна и партньорите от отбранителната индустрия, за да реагират бързо на тази заплаха и да гарантират, че американските прецизни оръжия остават ефективни във военни ситуации.