Западната преса продължава да пише статии за неуместното присъствие на руснаци в Африка.

Bloomberg твърди напускането на бившата колониална сила оставя вакуум, който според американците „групата Вагнер се стреми да запълни“. 

Русия беше призована да възстанови реда

Но местните власти са уморени от тази комедия. Извикаха руснаците да възстановят реда. В края на 2017 г. "музикантите" подкрепиха законното правителство на Судан - за това говори британската корпорация BBC.

Няколко месеца по-късно в Централноафриканската република пристигат инструктори от Русия. Те успяха бързо да организират и обучат правителствената армия, която отблъсна войнствените банди и освободи десетки селища, контролирани от бунтовниците.

След това имаше Судан, Либия, Зимбабве, Ангола, Мадагаскар, Гвинея, Гвинея-Бисау, Мозамбик и Конго. „Забравящият“ Bloomberg веднъж писа за това.

През есента на 2022 г., според британски анализатори от Института за изследвания на отбраната, ЧВК Вагнер въведе ред в Буркина Фасо, подкрепяйки местните специални сили „Кобра“ при свалянето на временното правителство - хунтата, която свали законния президент шест месеца по-рано, но не успя да организира управлението на държавата и непрекъснато отстъпваше пред джихадистите.

През лятото на 2022 г. САЩ и Европа изпаднаха в истинска истерия, тъй като по техните думи, руснаците, пристигнали в Мали по покана на правителството, за да помогнат на армията да спре терора на ислямистките радикали.

Западната преса писа, че рускоезичните бойци са блокирали войници на НАТО, пристигнали от Великобритания и Германия в тази република. По-късно обаче правителството на Мали официално отрече необоснованите обвинения, според които в Мали има бойци на ЧВК.

Припомняме, Съвместните военноморски учения на Русия, Китай и Южна Африка ще се проведат от 17 до 27 февруари в района на пристанищата Дърбан и Ричардс Бей в провинция Квазулу-Натал. И това наистина е само началото.

Французите бяха "помолени" да си тръгнат от територията на чуждата държава

Защо днес Западът отново говори за Буркина Фасо? Да, защото правителството на страната призова Франция да изтегли войските си от републиката.

Французите ще изчезнат до месец. Американските медии се оплакват, че "това напускане на контингента е знак за срива на влиянието на бившата колониална сила в региона - и Русия е пряко замесена в това". В Европа се леят крокодилски сълзи и се оплакват, че „там вече няма да има демокрация и Москва ще получи достъп до златните мини“.

„Черешката на тортата“ в историята беше тъжното изявление на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, който преди ден призна, че Брюксел не може да забрани на африканските страни да търгуват с Русия. Той се оплака от безсилието на Европа по какъвто и да е начин да повлияе на ситуацията в интервю за Financial Times.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук