Изборите ще са „съдбовни“ и на 4 април, обяви президентът в четвъртък. Датата далеч не е идеална, но, естествено, по Конституция Румен Радев има пълното право да посочи кога да се гласува по своя преценка, пише Трибюн бг.

Изборите ще съвпаднат с католическия Великден, което нанася удар по католическата общност в България, а и по част от сънародници зад граница, които могат да се откажат възпрепятствани да пуснат бюлетини.


По това време е и Пролетната ваканция на децата – хубаво време за семейни пътувания и не толкова хубаво за разходки до урните. 

Президентът обаче напълно коректно изтъква „съдбовността“ на датата. Не е и за пренебрегване нейната противоречивост…

4 април е най-любимият ден на Тодор Живков. Той самият никога не е крил, че денят е съдбовен за него лично. Първо – на тази дата Живков става партизанин. И второ – на 4 април 1981 е избран за генерален секретар на ЦК на БКП, след като дотогава е бил „само“ първи секретар, какъвто е бил още от времето на митичния Априлски пленум на ЦК на БКП 2-6 април 1956 г.

Новата позиция обаче го издига в ранг и го приравнява с генсека на Политбюро на ЦК на КПСС Леонид Брежнев.

Датата и е символ на залеза на БКП – през 1990 печатният орган на партията  вестник „Работническо дело“ окончателно се преименува и става вестник „Дума“.

В българската политика 4 април 2000 година остава и като деня, в който Симеон II пристига в страната и обявява, че ще остане, за да ни оправи за 800 дни.

Датата е черна годишнина от трагедията в река Лим, при която през 2004 година изгубихме 12 български деца.

В световен план 4 април е денят, когато е създадена НАТО – това става през 1949 г. с подписването на договор между 10 западноевропейски държави, САЩ и Канада.

През 1991 пък е основан Атлантическият клуб за България по инициатива на депутата от СДС Соломон Паси, който става негов председател. Така в България на 4 април се отбелязва Денят на атлантическата солидарност.